Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Amarant al dertig jaar vertrouwd gezicht in Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Dertig jaar Amarant in Zundert. Het is een mijlpaal waar de Brabantse zorgaanbieder beslist niet aan voorbij wilde gaan. Dat gebeurde dan ook niet. In gezinsvervangend tehuis De Regenboog aan de Beukenlaan werd de dertigste verjaardag zaterdag uitgebreid gevierd.

Bewoners, hun familieleden, werknemers en oud-collega's, iedereen was voor het feestje uitgenodigd. Tijdens de borrel en de barbecue kon er gezellig worden teruggekeken en vooruitgeblikt. Voor de bewoners zelf was er nog een speciale verrassing: speciaal voor hen was er een speciale 'boerderij' ingericht, waar zij naar hartenlust konden knuffelen met onder andere geiten, schapen en konijnen.

Centraal

De bewoners staan immers centraal. Al dertig jaar lang. Het gezinsvervangend tehuis De Regenboog bijvoorbeeld mag dan wel 'pas' sinds 1 januari 2009 officieel zijn deuren hebben geopend, door Amarant begeleide mensen met een verstandelijke beperking zijn reeds decennia een vertrouwd gezicht in het Zundertse. Sterker nog: een aantal bewoners vertoeft al dertig jaar in Zundert, en dat geldt eveneens voor een van de medewerkers van Amarant.

Autonomie

Al is er in de loop der jaren wel het nodige veranderd, weet persoonlijk begeleidster Leslie van Tichelt. "Voorheen had iedere bewoner een eigen kamer en waren er twee zogeheten leefgroepen met gezamenlijke ruimtes waar ze bijvoorbeeld samen konden eten en waar ze samen activiteiten konden houden. Tegenwoordig ligt de nadruk op autonomie. Bewoners hebben hun eigen appartementen en er is veel meer integratie in de lokale samenleving mogelijk."

Individueel

En zo zijn er meer verschillen tussen vroeger en nu aan te wijzen. "In de begintijd was ook de zorg groepsgericht", vertelt Leslie van Tichelt. "Nu is deze individueel gericht. Iedere bewoner heeft een aparte zorgvraag. Bovendien is de zorgvraag groter geworden door bijkomende problematiek als het gebruik van alcohol en drugs. Wat dat betreft gaat alles met de tijd mee. De grootste populatie van de woonvoorziening bestond vroeger uit mensen met het syndroom van Down. Nu hebben we mensen met een verstandelijke beperking aan wie je misschien niet direct iets ziet, maar die wel meer aansturing op maat nodig hebben."

Dagbesteding

Bij gezinsvervangend tehuis De Regenboog, dat 22 appartementen telt voor even zoveel bewoners, wordt ondersteuning verleend door een dertiental begeleiders en vijf assistent-begeleiders. Gebaseerd op hun zorgbehoefte en begeleidingsbehoefte zijn de bewoners - in leeftijd variërend van 20 tot 85 jaar oud - onderverdeeld in de subgroepen matig verstandelijk beperkt en licht verstandelijk beperkt. Leslie van Tichelt: "Laatstgenoemde groep heeft veel meer zelfstandigheid en veel meer mogelijkheden. Deze mensen kunnen ook veel meer hun eigen plan trekken. E andere groep heeft meer begeleiding nodig." Ze vertelt dat het grootste deel van de bewoners een vorm van dagbesteding buitenshuis heeft. "Voor een kleine groep is er ook dagbesteding aan huis, maar dat is meer voor de ouder wordende bewoners die nergens anders meer terechtkunnen."

Divers

De forse leeftijdsverschillen tussen de verschillende bewoners maken volgens Leslie van Tichelt dat de medewerkers van Amarant te maken hebben met een heel diverse doelgroep. "Ook dat is een belangrijke verandering. De doelgroep verandert en daarmee ook de begeleidingsbehoefte. Wij staan ervoor om iedereen de juiste zorg te bieden en daarbij zo veel mogelijk mensen te bereiken. Een hele uitdaging. De medewerkers binnen ons team beschikken echter over allerlei verschillende achtergronden die hierbij helpen: de ene medewerker heeft social work gedaan, de andere medewerker is opgeleid als maatschappelijk werker en weer een ander heeft een verpleegkundige achtergrond. We zijn heel allround, maar tegelijkertijd heeft iedereen ook zijn of haar eigen specialisatie. Daarnaast zijn we via interne scholing ook voorbereid op bijvoorbeeld het uitvoeren van eenvoudige medische taken als het aantrekken van steunkousen of het spuiten van insuline bij een bewoner."

Vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers is echter onontbeerlijk, zo maakt Leslie van Tichelt duidelijk. "We proberen ze te krijgen via onder meer Stichting Welzijn Zundert (SWZ). Het blijft jammer genoeg moeilijk om vrijwilligers te vinden. De vraag naar vrijwilligers is enorm hoog. Amarant heeft ze echt nodig. Familieleden van onze bewoners doen al zó vaak iets voor hen. Vaak zitten we met een minimale bezetting zodat er amper tijd is voor leuke momenten. Even samen ergens een kopje koffie drinken, samen naar de film, noem maar op. Heel laagdrempelig. Het zit 'm vaak in de kleine dingen."

Saamhorigheid

Toch hebben de bewoners van De Regenboog het best naar hun zin, denkt ze. "Het gros van de bewonerspopulatie is afkomstig uit de gemeente Zundert of in ieder geval uit de buurt daarvan. In een dorp is het bovendien al snel 'ons kent ons'. Dat zorgt voor saamhorigheid en een stukje accepteren van elkaar. Als onze bewoners hier een winkel binnenlopen, worden ze begroet. Het schept daarnaast een stukje veiligheid. Mocht er met een van onze bewoners iets mis zijn, dan weet men ons te vinden."









Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief