Afbeelding
Addo Sprangers

Weg vrij voor herinrichting Molenstraat in Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Na maanden van voorbereiding starten op maandag 17 september, de dag na het jaarlijkse Kindercorso Zundert, de werkzaamheden voor de herinrichting van de Molenstraat in Zundert. Het definitieve ontwerp, de fasering en de planning zijn besproken met alle stakeholders en goedgekeurd door het Zundertse college van burgemeester en wethouders.

Met het oog op het eenrichtingsverkeer in de Molenstraat zijn in de afgelopen jaren verkeerssituaties in Zundert aangepakt en worden er deze zomer nog extra snelheidsremmende maatregelen getroffen in omliggende straten.

Gefaseerd

Gemeente Zundert en aannemer Krinkels ondertekenden begin februari het contract. Aannemer Krinkels heeft de afgelopen vijf maanden gebruikt om de eerste ontwerpen te vertalen naar technische tekeningen, de fasering te bepalen, wensen op te halen en afspraken te maken met bewoners en ondernemers in de Molenstraat en een informatiecentrum in te richten. De opgehaalde wensen zijn nu zoveel als mogelijk verwerkt in het definitieve ontwerp zoals dat vanaf september uitgevoerd wordt. Het werk omvat in totaal elf fases. Er wordt gestart op het deel tussen de Markt en de kerk, en op het Van Goghplein. De laatste fase zal naar verwachting in maart 2020 worden afgerond.

Afstemming

Wethouder Patrick Kok (foto) is blij dat het werk medio september daadwerkelijk gaat beginnen. "Ik begrijp dat bewoners en ondernemers uit de Molenstraat het werk het liefst zo snel mogelijk zien beginnen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Wij hebben de afgelopen tijd constructief overlegd met belangrijke stakeholders, zoals het Gehandicaptenplatform, Ondernemersvereniging Zundert Centrum (OZC) en bewoners. Daarnaast brengt het werk ongetwijfeld ook overlast met zich mee. Het was voor de aannemer noodzakelijk dit vooraf goed af te stemmen met bewoners en ondernemers en zoveel mogelijk rekening te houden met hun wensen, " aldus Kok. Positieve gesprekken dus, zoals ook wordt bevestigd door woordvoerder Frank van de Klundert van OZC. "Als ondernemers hebben we kunnen instemmen met het definitieve ontwerp. Hier kunnen we goed mee leven."

Eenrichtingsverkeer

De Molenstraat wordt heringericht tot een 'fietsstraat' met een aangenaam woon-, winkel- en verblijfsgebied met eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer. Om dit te bereiken is in de afgelopen jaren gewerkt aan een heel pakket aan maatregelen, zoals de aanleg van de Randweg, de herinrichting van de Prinsenstraat, het instellen van 30 km-zones en het verbod op vracht- en landbouwverkeer in de Molenstraat, met uitbreiding naar de rest van Zundert. Vanaf maart 2020 kan het gemotoriseerde verkeer uit de richting Rijsbergen de Molenstraat inrijden. Dit verkeer is te gast in de Molenstraat, fietsers hebben voorrang. Het gemotoriseerd verkeer vanuit Wernhout kan de randweg gebruiken.

Verkeersstromen

Jaarlijks wordt aan de hand van verkeerstellingen gemonitord hoe de verkeersstromen in omliggende straten zich ontwikkelen. "Dat blijven we ook zeker doen", belooft wethouder Patrick Kok. Al maakt hij meteen ook duidelijk geen waterdichte oplossing te kunnen garanderen. "Verkeer is als water: het zoekt altijd de snelste weg. In die zin delen we ook zeker de zorgen van omwonenden. Dor voortdurend te monitoren kunnen we zo nodig meteen bijsturen om het verkeer op de juiste manier om te leiden en overlast zoveel mogelijk te beperken. Laten we daarbij vooral met elkaar in gesprek blijven. Je kunt wel op elkaar mopperen, maar je hebt elkaar toch echt nodig om tot het beste resultaat te komen."

Ontmoediging sluipverkeer

Vooruitlopend op het eenrichtingverkeer in de Molenstraat worden deze zomer nog meer snelheidsremmende maatregelen uitgevoerd, zoals bloembakken en extra signaleringen. Dit om te ontmoedigen dat het verkeer zich ondanks een snellere route over de Beeklaan via omliggende straten zoals de Burgemeester Manderslaan gaan bewegen. Deze maatregelen zijn besproken met onder ander basisschool De Zonnebloem en woonzorgcentrum De Willaert en worden uitgevoerd voordat de werkzaamheden aan de Molenstraat starten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief