Wendy van Dijck: 'Ik wist dat het leuk zou zijn, maar niet dat het zó leuk zou zijn'
Wendy van Dijck: 'Ik wist dat het leuk zou zijn, maar niet dat het zó leuk zou zijn' Foto: Addo Sprangers

Wendy van Dijck geniet van ambassadeurschap

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Zundert en Klein Zundert. Dat zijn de twee dorpskernen die Wendy van Dijck als ambassadeur namens de Gemeente Zundert onder haar hoede heeft. Met veel plezier en een meer dan aanstekelijk enthousiasme. "Het ambassadeurschap heeft mijn verwachtingen overtroffen."

Ze is er best trots op dat ze namens de Gemeente Zundert de rol van ambassadeur mag vervullen. "Ik ben er echt voor gevraagd. Men vond dat die rol mij op het lijf is geschreven, dus ik was heel vereerd. Zelf ben ik iemand die graag helpt en oplossingen zoekt."

Naar buiten

In haar dagelijkse werk als ambtenaar op het Zundertse gemeentehuis heeft Wendy van Dijck richting haar collega's en dienstverlenende taak op het gebied van informatievoorziening. "Dat is intern. Het ambassadeurschap biedt mij ook de kans om naar buiten te gaan. Ik heb nu echt de leukste rol binnen de Gemeente Zundert en zou niet anders meer willen."

Handvatten

Wendy van Dijck vertelt dat zij en haar collega-ambassadeurs niet helemaal onbeslagen ten ijs kwamen toen ze ruim een half jaar geleden met het ambassadeurschap startten. "We hebben vooraf wel handvatten gekregen om een basis te leggen. Op de inrichting van het ambassadeurschap echter hebben we zelf heel veel invloed gehad. We hebben onze rol voor een belangrijk deel zelf vorm kunnen geven. Zo hebben we de spreekuren bedacht, zodat iedereen in de verschillende dorpskernen persoonlijk bij de ambassadeur langs kan komen." Als ander voorbeeld noemt ze het maken van reclame via de eigen Facebook-pagina's. "Al is dat vooral bedoeld om de inwoners van de verschillende kernen te promoten. Om te laten zien hoe actief ze zijn met samenwerken en met burgerparticipatie."

Meedenken

Ze wijst daarbij onder meer naar de activiteiten rond het project 'Pimp je Plein' van de Sint Annaschool, waarbij leerlingen en ouders afgelopen maand de handen uit de mouwen staken door zelf de verfkwast ter hand te nemen. Wendy van Dijck: "Als ambassadeur ben ik met de directie gaan meedenken over de aanpak van het project. Over een goed adres voor het aanschaffen van de verf bijvoorbeeld. En over misschien iets doen met schoonmaken van het plein. Doordat de ouders en leerlingen zelf aan de slag zijn gaan, met een paar blikken verf gesponsord door de gemeente, is er een prachtig resultaat neergezet. Het is hartstikke leuk om hier als ambassadeur bij betrokken te worden en samen een mooi resultaat neer te zetten. Door krachtenbundeling en samenwerking. Door mee te denken."

Bereikbaarheid

Volgens Wendy van Dijck is het vergroten van de bereikbaarheid van de Gemeente Zundert vanaf het begin haar echte doel geweest als ambassadeur. "Bij inwoners het gevoel wegnemen van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Vandaar ook de spreekuren en de bereikbaarheid per telefoon en per e-mail. Ik wil me als ambassadeur zichtbaar opstellen, goed benaderbaar zijn en daar een slag in maken. Het is de bedoeling dat straks ook de vakspecialisten van de Gemeente Zundert zogezegd mee naar buiten gaan. Dat moet leiden tot meer interactie, zodat uiteindelijk inwoners zelf met de Gemeente Zundert contact opnemen en niet het gevoel hebben alleen bij de ambassadeur terecht te kunnen. Als dat gebeurt, is er al een heel grote stap gezet."

Enthousiast

"Het is van belang dat je inwoners vooraf al laat meedenken over projecten", vindt ze. "Zodat er ook een echt 'wij'-gevoel ontstaat. Nu is het nog zo dat er vooral veel 'klein leed' op de ambassadeur afkomt. Dan gaat het er vooral om dat je inwoners het gevoel kunt geven dat je er iets aan gaat doen en dat je je voor hen gaat inzetten. Het is mooi wanneer iemand daar vervolgens met een tevreden gevoel aan kan terugdenken. Het ambassadeurschap heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het gaat als volgt: je krijgt informatie, je vormt een bepaald beeld en je wordt er enthousiast over. Vervolgens ga je aan de slag en raak je nóg enthousiaster. Dat herhaalt zich telkens weer."

Luxe

"Het is prachtig om met bewoners rond de tafel te kunnen zitten op het moment dat ze met een leuk idee komen, en dat jij als ambassadeur dan met ze mag samenwerken om het idee verder uit te werken", vervolgt Wendy van Dijck. "Ik wist dat het leuk zou zijn, maar niet dat het zó leuk zou zijn. Het klinkt cliché, maar het is écht zo. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, maar op zulke momenten krijg ik alleen maar meer zin om ervoor te gaan. Bovendien heb ik dan de luxe om even voor overleg bij een collega binnen te stappen, en die luxe hebben inwoners weer niet."

Laagdrempeliger

Haar persoonlijke werkwijze is heel eenvoudig, zo maakt ze duidelijk. "Ik spreek met een inwoner af: 'Hier heb je mijn telefoonnummer, en als je vindt dat het te lang duurt, bel me!' Dan blijkt dat mensen toch wel heel geduldig zijn." Dat inwoners nu de mogelijkheid hebben om naar het spreekuur van de ambassadeur te komen, maakt de gang naar de Gemeente Zundert een stuk laagdrempeliger, stelt Wendy van Dijck. "Terwijl fysiek gezien de afstand naar het gemeentehuis aan de Markt niet veel groter is."

Ambassadeurs

De vijf ambassadeurs van de Gemeente Zundert hebben zich ten doel gesteld de afstand tussen de inwoners en de gemeente te verkleinen en informatie uit de kernen op te halen. Door met regelmaat de kernen in te trekken, spreekuren te houden en bereikbaar te zijn voor de inwoners willen ze een luisterend oor bieden aan de inwoners en horen wat er speelt. Met als doel een snelle en effectieve aanpak van vragen en problemen die inwoners hebben en ervaren. De ambassadeurs zijn te bereiken via het e-mail adres ambassadeurs@zundert.nl. Hiernaast zijn zij te volgen via https://nl-nl.facebook.com/GemeenteZundert/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief