Afbeelding
Foto: Stichting Wielerdorp Rijsbergen

Rijsbergse wielerfanaten laten zich zien op Alpe d'Huez

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Wielerfanaat zijn en ontbreken bij de Tour de France? No way! En dus is een delegatie van Stichting Wielerdorp Rijsbergen deze donderdag prominent present bij de beklimming van de Alpe d'Huez om haar favorieten aan te moedigen.

Niet alleen de Rijsbergse vlag wordt hierbij fanatiek tentoongespreid, ook hebben de wielerfans uit Rijsbergen op creatieve wijze het logo van Stichting Wielerdorp Rijsbergen op het wegdek gekalkt. Opdat de hele wereld weet ze toch echt aanwezig zijn bij dé wielerklassieker van het jaar.

Wielerdorp

Als er één dorp is dat met recht een wielerdorp mag worden genoemd, dan is het overigens Rijsbergen wel. Maar liefst tien wielerprofs bracht het dorp voort, een aantal waar in andere plaatsen slechts met bewondering - en misschien zelfs wel met een vleugje jaloezie - naar kan worden gekeken. Eerlijk is eerlijk: ook Sint Willebrord bracht grote namen voort in de wielersport. En vanuit dat oogpunt bezien is het best te begrijpen dat die plaats zich graag profileert als hét wielerdorp van Nederland. Maar met Rijsbergen is daarbij toch buiten de waard gerekend. Dat er vanuit de Rijsbergse gemeenschap tien renners als prof wisten door te breken, is op zich al heel bijzonder. Dat Rijsbergen nog altijd wielergek is en dat op allerlei manieren uitdraagt, mag op zijn minst opvallend worden genoemd.

Wielergekte

Stichting Wielerdorp Rijsbergen doet in ieder geval haar uiterste best om die wielergekte in mooie evenementen te gieten. Dat deed zij bijvoorbeeld al met het houden van verschillende edities van het inmiddels fameuze Wielertheater Rijbergen. De eerste keer gebeurde twee jaar geleden met een wieleravond rond het door John van Ierland geschreven boek 'De Speer van Rijsbergen', een rechtstreekse verwijzing naar de bijnaam van Johan van der Velde gedurende zijn actieve jaren als beroepsrenner. Tijdens die avond blikte laatstgenoemde, samen met andere oud-profs als Kees Haast, Jacques Hanegraaf, Emiel Kerstens en Jos van Aert, terug op zijn wielerverleden.

Schijnwerpers

Tot genoegen van vele wielerfans. Het Wielertheater Rijsbergen smaakte dan ook meteen naar meer. Dat was niet aan dovemansoren gericht, want niet veel later zat Joop Zoetemelk in een opnieuw uitpuilende Harmoniezaal om onder de noemer 'De Tour van '80' zijn belevenissen binnen het wielerwereldje uit de doeken te doen. Vervolgens stond wielerheld Kees Haast er in de schijnwerpers bij de presentatie van het door John van Ierland over hem geschreven boek 'Vader ik wor koereur'. Met het organiseren van de toertocht 'De Speer van Rijsbergen' ten slotte, begin deze maand voor de tweede keer, wist Stichting Wielerdorp Rijsbergen de wielersport in Rijsbergen wederom op de kaart te zetten.





Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief