Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

'Klein Zundert verdient eigen basisschool'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

KLEIN ZUNDERT - Een nieuwe school in Klein Zundert, op de locatie van de huidige Antoniusschool, die straks ook ruimte biedt aan andere groepen om activiteiten te houden. Voor de Dorpsraad Klein Zundert is er geen twijfel over hoe de toekomst van het basisonderwijs in het dorp er uit zou moeten zien.

Als alles volgens planning verloopt, krijgt de Zundertse gemeenteraad eerdaags een door het college opgesteld plan van aanpak onder ogen betreffende de bestuursopdracht onderwijshuisvesting, een van de zes bestuursopdrachten in het door de gehele raad omarmde politiek akkoord voor de bestuursperiode 2018-2022. Voor wat betreft de bestuursopdracht onderwijshuisvesting (in de portefeuille van wethouder Johan de Beer) is de doelstelling glashelder: er dient een oplossing te worden gevonden voor de onderwijshuisvesting van de momenteel bestaande basisscholen in de kernen Zundert en Klein Zundert. Met de nodige voortvarenheid welteverstaan: dit jaar nog moet er een voorstel ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.

Enquête

De Dorpsraad Klein Zundert heeft over de inhoud daarvan al wel heldere ideeën.Zij ziet het liefst een nieuwe school op de locatie van de huidige Antoniusschool. In dat nieuwe gebouw zou straks ook ruimte moeten zijn voor andere groepen om er overdag en 's avonds activiteiten te houden. Deze plannen komen niet uit de lucht vallen. Er ging onder ondere een in april door de Dorpsraad Klein Zundert gehouden bijeenkomstover de toekomst van het basisonderwijs in (Klein) Zundert aan vooraf, waarbij alle belanghebbenden hun zegje konden doen. Aansluitend hield de Gemeente Zundert een enquête gehouden onder de bevolking van Zundert en Klein Zundert. Vanuit Klein Zundert werd hierbij in meerderheid aangegeven dat de bewoners graag een basisschool in de eigen dorpskern willen behouden. Een wens die in een gesprek tussen de Dorpsraad Klein Zundert en leden van de MR van de Antoniusschool nog eens werd bevestigd.

Leefbaarheid

De Dorpsraad Klein Zundert stuurde begin juli daarom als 'advies' een brief aan zowel college als gemeenteraad om de wensen van Klein Zundert nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. "Als vertegenwoordiging van de bevolking van Klein Zundert is het goed om geluiden vaanuit de achterban te laten horen", stelt bestuurslid René Renne. "Dit raakt immers de leefbaarheid van Klein Zundert. Ons dorp verdient een eigen basisschool. Het is één van de belangrijkste pijlers."

Behoefte

Al spelen er nog meer zaken, zo maakt de Dorpsraad Klein Zundert in haar brief aan raad en college duidelijk. Zo zou een keuze voor twee basisscholen - één in Zundert en één in Klein Zundert - gezien de te verwachten leerlingenaantallen qua schaal veel beter aansluiten bij de behoefte vanuit de bevolking en bij de algmeen geldende normen voor maximale aantallen leerlingen. "Volgens de demografische verwachtingen zal het leerlingenaantal in de (Klein) Zundertse gemeenschap in de toekomst flink groeien", weet penningmeester Mascha Sponselee van de Dorpsraad Klein Zundert. "Je praat dan over 700 tot 800 basisscholieren. Eén basisschool is dan niet de meest ideale situatie. Daarnaast bieden twee scholen aan ouders in zowel Zundert als Klein Zundert een keuzemogelijkheid voor het best passende onderwijsconcept voor hun kinderen."

Bestemming

Dat de bestemming op de huidige locatie in Klein Zundert al is geregeld, ziet René Renne als een belangrijk voordeel. "Hier zou je dus geen nieuwe trajecten voor hoeven in te gaan. Er moeten, zeker ook gezien de staat van de huiige gebouwen, snel stappen worden gemaakt. Ik denk dat dit op de huidige locatie het beste kan."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief