Afbeelding
Foto: Tasty Tales

Nieuw bier Zundert Trappist 10 ziet het levenslicht

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Trappistenbrouwerij De Kievit heeft dinsdag haar tweede bier gepresenteerd: Zundert Trappist 10. Hiermee voldoet de brouwerij aan een langlopende vraag uit de markt om een tweede, zwaarder, bier op de markt te brengen. Het bier is vanaf volgende week verkrijgbaar bij geselecteerde horecabedrijven en Albert Heijn.

"Vrij snel na de lancering van ons eerste bier kreeg de brouwerij vragen ook een donker en zwaar bier te brouwen", vertelt broeder Christiaan, die verantwoordelijk is voor de brouwerij. "We hebben ervoor gekozen om te wachten, omdat we ons wilden concentreren op ons eerste bier. Nu dat de brouwerij bijna vijf jaar bestaat en Zundert een vaste waarde is geworden in het Nederlandse bierlandschap, is het tijd om aan de vraag naar een tweede bier te voldoen. Met Zundert 10 brouwen we een bier waar je voor gaat zitten om er rustig van te genieten. Maar ook als begeleidend bier aan tafel zal deze quadrupel hoge ogen gooien."

Paarse kleur

Met de introductie van de Zundert 10 heeft ook het bestaande bier een aangepaste uitstraling gekregen. "Om verwarring te verkomen, hebben we ons bestaande bier Zundert 8 gedoopt", aldus broeder Christiaan. "Voor beide bieren is de kenmerkende paarse kleur van ons etiket gebleven."

Kruidig

Zundert 10 wordt door de brouwerij omschreven als een quadrupel met een kruidige toets. "Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug."

Gelimiteerd

Zundert is één van twaalf plaatsen wereldwijd is waar een echte trappist wordt gebrouwen. Naast trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert is er nóg een Nederlandse brouwerij waar trappist wordt gebrouwen: Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Van de tien andere brouwerijen bevinden zich er zes in België, één in Oostenrijk, één in Italië, één in de Verenigde Staten en sinds juni ook één in Engeland. Het bier is binnen de muren van de abdij door de monniken zelf gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief