Afbeelding
Foto: Charles van Campenhout

Van GoghHuis ziet toekomst vol vertrouwen tegemoet

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Feest bij het Van GoghHuis in Zundert. Woensdag vierde het aan de wereldberoemde Zundertse kunstschilder Vincent van Gogh gewijde kunstcentrum zijn 10-jarig bestaan. Dat gebeurde met het geven en ontvangen van cadeaus, een hapje en een drankje én een uitgebreide terug- en vooruitblik.

Directeur-conservator Ron Dirven schetst in zijn welkomstwoord de ontwikkeling van het Van GoghHuis en de stappen die zijn gemaakt om het kunstcentrum toekomstbestendig te maken, daarbij meteen ook de onmisbare inbreng van vrijwilligers en begunstigers (Vrienden van Van Gogh, Van GoghKamer) onder de aandacht brengend. Als belangrijke stappen in de verdere ontwikkeling van het Van GoghHuis noemt hij daarnaast de organisatie van het Van Goghjaar in 2015, het samenwerkingsverband met onder anderen Corso Zundert (denk aan het Van Gogh-corso van 2015), het samenwerkingsverband onder de noemer Van Gogh Brabant, de oprichting van Van Gogh Europe en het samenwerkingsverband met de Vincent van Gogh Stichting.

Kunstverzameling

Laatstgenoemde stichting werd in 1960 opgericht door Vincent Willem van Gogh (zoon van Theo van Gogh, een jongere broer van de beroemde kunstschilder) met als doel de door hem geërfde kunstverzameling bijeen te houden en onder te brengen in een nog te bouwen museum, het in 1973 geopende Van Gogh Museum in Amsterdam. Josien van Gogh, de huidige voorzitter van de Vincent van Gogh Stichting, laat tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van het Van GoghHuis haar licht schijnen over de betekenis van Vincents geboorteplek in Zundert. "De ouders van Vincent en Theo hoopten slechts dat hun kinderen vroom zouden leven. Vincent volgde echter zijn passie. Dat heeft geleid tot een stormachtige geschiedenis waar Zundert deel van uitmaakt. Met het oprichten van de Vincent van Gogh Stichting heeft mijn grootvader ervoor gezorgd dat de familie betrokken is gebleven bij het erfgoed van Vincent."

Wortels

" Al betekende dat wel dat ik niet meer kon genieten van de schilderijen aan de muur van de woonkamer, zoals ik dat als kind deed", vervolgt ze. "Gelukkig kunnen dat nu wel miljoenen kunstliefhebbers in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het is belangrijk dat we de geschiedenis kennen en waar de wortels van Vincent liggen. Daarvoor moet je in Zundert zijn. Ik twijfel er dan ook niet aan dat het Van GoghHuis nog veel van zich zal laten horen en veel bezoekers zal trekken."

Ups en downs

Die hoop en verwachting heeft ook Johan Brosens, voorzitter van de Stichting Van Gogh & Zundert. Samen met Kees Verdaasdonk, voormalig directeur van het vroegere Cultureel Centrum Van Gogh in Zundert, mag Brosens worden gezien als een van de grondleggers van het Van GoghHuis. In een notendop neemt hij de ups en downs van het Van GoghHuis in zijn 10-jarig onder de loep. Hij vertelt over hoe teruglopende gemeentelijke subsidies er uiteindelijk toe leidden dat het Van GogHuis enkele jaren geleden in financieel opzicht nog op het randje van de afgrond balanceerde. En over hoe via crowdfunding en een heuse catawiki-veiling financiële adem werd gecreëerd. Ook vertelt hij over de vele spraakmakende tijdelijke exposities die zijn gerealiseerd, steeds gelieerd aan leven en werk van Vincent van Gogh. Over de succesvol gevoerde actie voor het behoud van de kosterswoning, met als resultaat de Van GoghGalerie en het Van GoghGastatelier. En over het in het leven roepen van de Van Gogh Heritage Foundation.

Presentaties

Geen terugblik echter zonder vooruitblik. Met een beknopte uitleg over de toekomstplannen van het Van GoghHuis maakt Johan Brosens duidelijk dat de ambities groot zijn. Zo zullen de huidige presentaties in het Van GoghHuis na tien jaar verdwijnen en wordt het Van GoghHuis medio volgend jaar ingericht met een op het Van Gogh-erfgoed gerichte presentatie. Op die manier hoopt het Van GoghHuis een groter publiek aan te trekken en daarmee een wat zekerder basis onder de exploitatie te kunnen leggen.

Uitbreiding

Ook hoopt het Van GoghHuis - mede ingegeven door de door de Provincie Noord-Brabant aangekondigde miljoeneninvestering in het Van Gogh-erfgoed - op niet al te lange termijn de al lang gekoesterde wens tot uitbreiding te kunnen realiseren, waardoor straks nog hogere bezoekersaantallen mogen worden verwacht. Het Van GoghHuis mikt op circa 600 m2 voor wisselexposities, op nog eens een extra 400 m2 voor een nieuwe en aanvullende Van Gogh Experience en op verschillende bijruimten. Johan Brosens: "We hebben tot nu toe een kleine 100.000 bezoekers mogen ontvangen. Met nóg meer bezoekers wordt de kans op een zekerder toekomst alleen maar groter. We zien die toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief