Ruim 700 kinderen doen komende zondag weer mee aan het Kindercorso in Zundert.
Ruim 700 kinderen doen komende zondag weer mee aan het Kindercorso in Zundert. Foto: Charles van Campenhout

'Het Kindercorso hoort bij je opvoeding'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - 'Het Bloemencorso in het klein', zo wordt het Kindercorso in Zundert ook regelmatig genoemd. De omroepers bereiden hun praatje voor en de juryleden zijn ondertussen bekend. Het Kindercorso is bijna daar.

Nog evn en dan is het zover. De 179 wagentjes van het Kindercorso gaan komende zondag de straat op. Ruim 700 kinderen mogen met trots de kleurrijke kunstwerken laten zien aan het publiek.

Trots

Jurylid René Jochems werd enkele jaren geleden met de vraag of hij wilde jureren voor het Kindercorso."Ik vond dat een hele eer en er was geen twijfel mogelijk. Natuurlijk wilde ik dat doen." René kijkt al jaren naar wat het kind zelf kan en met wat voor idee kinderen aan de optocht meedoen. "Bij de jongste kinderen kun je niet verwachten dat ze zelf een wagentje in elkaar zetten, maar het idee en de bloemen spreken dan voor zich. Ook kijk je naar de kinderen zelf. Hebben ze plezier en zijn ze trots op hun wagentje?" Volgens René leren de jonge Zundertenaren door het Kindercorso saamhorigheid en samenwerken. "Volgens mij zijn de kinderen al weken van tevoren besmet met het corsovirus door het grote corso. Het zit de Zundertenaren gewoon in het bloed."

Belangrijke les

Ook voor omroeper Jeroen van den Broek is het Kindercorso een must voor ieder Zunderts kind. Jeroen is al vier jaar een van de omroepers van het jaarlijks evenement. "Het corso hoort er nou eenmaal bij, zeker voor de kinderen. Via het Kindercorso leer je hoe het werkt. Vanuit daar ga je langzaam de grote tent in, waar je uiteindelijk aan de grote wagens gaat werken. Het hoort gewoon bij je opvoeding." Op de school waar Jeroen lesgeeft, zijn er zelfs speciale 'corsolessen'. Zo leren ook kinderen die niet uit Zundert komen, maar wel hier op school zitten, wat het corso inhoudt. "Ze krijgen een belangrijke les mee. Het corso is een groot voorbeeld van samenwerken. Iedereen helpt waar nodig is, ondanks de competitie. Die blijft er altijd wel natuurlijk."

In het zonnetje

Het mooiste aan het Kindercorso is de deelnemers in het zonnetje zetten, volgens Jeroen. "Ik weet het nog goed van toen ik zelf lang geleden mee deed. Iedereen kijkt naar jou als kind, het is een heerlijk gevoel om jouw naam door de speakers te horen." Met bijna 200 wagens en ruim 700 passerende kinderen heeft Jeroen niet de tijd om bij alle kinderen een heel verhaal te houden. Van ieder kind komt in elk geval de naam voorbij en in sommige gevallen hebben de wagens net iets meer uitleg nodig. "Sommige ontwerpen snappen de volwassenen niet. Als er bijvoorbeeld een vlogger voorbij komt, moet dat wel even uitgelegd worden." Jeroen gaat, samen met co-omroeper Miranda, een paar dagen voor het corso langs een aantal bouwplaatsen om te kijken waar de verhalen liggen. Zodra de kinderen een dansje of een liedje hebben voorbereid, verdient dat ook nog wat extra aandacht, aldus de omroeper.

Kleinere versie

Het Kindercorso is gewoon de kleine versie van het echte Bloemencorso, vertelt Jeroen. "Ook het afbreken hoort er dan bij. Waar de grote wagens pas op dinsdag gesloopt worden, verdwijnen de kindercreaties zondag al in de container. En dat doet het de kinderen wel zeer. Soms wordt er zelfs gehuild. Maar zo leren ze dat ook dat bij corso hoort."

BIJDRAGE AMY KLAVERVELD



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief