Jan en Cor Snepvangers - Marijnissen zijn na al die jaren nog steeds gelukkig in de oude boerderij.
Jan en Cor Snepvangers - Marijnissen zijn na al die jaren nog steeds gelukkig in de oude boerderij. Foto: Amy Klaverveld

'Geheim van goed huwelijk is geven en nemen'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Het grote feest vierden ze zondag, maar dinsdag was het echtpaar Snepvangers-Marijnissen officieel 60 jaar getrouwd. Op 18 september 1958 stapte het koppel het huwelijksbootje in, een verbintenis die vandaag de dag nog ijzersterk is.

Cor Marijnissen werd in 1935 geboren op een grote boerderij in Rijsbergen. Datzelfde jaar zag ook Jan Snepvangers het levenslicht in Zundert. Ze leerden elkaar kennen in een feesttent die ze beiden bezochten na de wielerronde in Etten-Leur van 1953. "We konden toen nog niet zoveel uit. Dus met de kermis of de wielerronde ging iedereen. Dan had je de mannen ook wel voor het uitzoeken," lacht Cor naar haar man. Vijf jaar na deze ontmoeting gaven ze elkaar het jawoord en trokken ze in het huis waar Cor geboren is en ook nooit vertrokken is.

Drukte en lawaai        

Huize Snepvangers is altijd een drukke boel geweest. Het echtpaar had niet alleen zijn handen vol aan de twee kinderen, ook de boerderij vroeg veel aandacht. Met varkens, paarden, koeien en de tuinbouw was het nooit stil op het erf. "Ze vroegen weleens waarom Cor nooit kwam helpen, maar dan is mijn antwoord heel simpel: er kunnen geen twee kapiteins aan het roer zitten." Jan legt uit dat de taakverdeling in het gezin goed verdeeld is. Cor hield het huis zelf op orde. Ze zorgde voor de kinderen en het huishouden. Jan hield zich bezig met de boerderij, tot het stel op 60 jarige leeftijd van zijn pensioen ging genieten. "Toen gingen eerst de kinderen weg, later de koeien, de varkens en de tuinbouw. Als laatste gingen de paarden." Jan Snepvangers kijkt met plezier terug naar de tijd dat hij nog druk op het land bezig was.

Tijdverdrijf

Ook nu ze met pensioen zijn, zitten Jan en Cor niet stil. Zo zingt Cor in een seniorenkoor en haar kleinkinderen noemen haar ook wel een pruller, wijzend op de vele kaarten en puzzels die ze in elkaar zet. Jan, het manusje-van-alles, werkt nog steeds veel in de tuin. Het gazon is strak gemaaid en het moestuintje ligt er prachtig bij. Volgens Cor is dat de manier om je oude dag door te komen. "Je moet toch iets? Dan ga je maar lekker aan je hobby werken." Jan kan dit alleen maar beamen. "We zitten niet steeds op elkaars lip, wat ook zeker een pluspunt is." De twee zijn voorlopig nog niet op elkaar uitgekeken.

Geven en nemen

"Het geheim van een goed huwelijk is geven en nemen, maar dat vind ik meer dan normaal." Cor haalt haar schouders op. Zo bijzonder lijkt ze het niet te vinden. Jan doet er even een schepje bovenop. "Wij bemoeien ons ook niet zo met anderen. We gaan gewoon onze eigen gang en laten anderen dat ook doen. Zo voorkom je ook problemen." Veel bijzonders heeft het stel niet echt meegemaakt en op de gezondheid van hen en de (klein)kinderen is niets aan te merken. Jan moet even lachen. "Het meest bijzondere wat ik heb meegemaakt, is dat ik al 55 jaar mijn rijbewijs heb. Ik ben nog nooit gecontroleerd en heb nog nooit een ongeluk gehad. Ik heb dus eigenlijk mijn rijbewijs nooit nodig gehad!" 

BIJDRAGE AMY KLAVERVELD



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief