Vooral in de omgeving van Rijsbergen zijn straks meer windmolens te zien.
Vooral in de omgeving van Rijsbergen zijn straks meer windmolens te zien. Foto: Addo Sprangers

Windmolens langs A16 komen dichterbij

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben afgelopen week met 42 tegen 9 stemmen het Provinciaal Inpassingsplan Windenergie A16 vastgesteld. Daarmee maken zij de bouw van 28 windmolens aan weerszijden van de A16 mogelijk.

Het is de bedoeling dat er in ieder geval drie komen op het bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT), naast drie extra windmolens langs de A16. Breda heeft plannen om windmolens te plaatsen op de Zundertse grens bij zowel Hazeldonk als bij Galder, vlakbij het Rijsbergse Oekel..

Duurzame energie

De windmolens, die naar verwachting eind 2020 operationeel zijn, leveren duurzame energie voor circa 75.000 huishoudens. Met ruim 100 Megawatt aan vermogen levert het project een substantiële bijdrage aan de afspraken tussen Brabantse gemeenten, provincie en het Rijk om in 2020 470,5 Megawatt aan windenergie te hebben gerealiseerd. Met de vaststelling van het Provinciaal Inpassingsplan Windenergie A16 geven de Staten groen licht aan de betrokken partijen om de windmolens te realiseren. De Omgevingsdienst kan nu dan ook aan de ontwikkelaars een omgevingsvergunning verlenen, zodat deze subsidie kunnen aanvragen voor de windmolens.

Lokale gemeenschap

Een kwart van de opbrengst van de windmolens in het A16-gebied komt ten goede aan de lokale gemeenschap. Hiermee worden projecten ondersteund die de lokale energietransitie bevorderen. De begin 2017 in het leven geroepen Stichting WindCent neemt de uitvoering hiervan voor de gemeente Zundert voor haar rekening. De revenuen komen in een door de stichting te beheren energiefonds dat wordt aangewend om de leefbaarheid in de kernen van de gemeente Zundert te bevorderen. Deze zogenoemde 'lokale participatie' kwam tot stand in samenspraak met ontwikkelaars, lokale stichtingen, gemeenten en het Energiefonds Brabant, op een wijze en schaal die nog niet eerder is toegepast in Nederland.

Start bouw

Tegen het besluit van Provinciale Staten is nog beroep mogelijk bij de Raad van State. Wanneer het inpassingsplan onherroepelijk is, kunnen de ontwikkelaars starten met de bouw. Als alles goed gaat, zullen de windmolens eind 2020 draaien.

Energieneutraal

Brabant wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dit te bereiken, heeft de Provincie Noord-Brabant samen met vier gemeenten - Zundert, Breda, Drimmelen en Moerdijk - het initiatief genomen om windenergie langs de A16 te realiseren. Belangrijke sociale voorwaarde van de Gemeente Zundert is dat een deel van de opbrengsten van de te plaatsen windmolens straks kunnen worden besteed aan de leefbaarheid in de dorpskernen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief