Eline Mangnus: 'Via mijn boek leren kinderen met hart, hoofd en handen' FOTO ADDO SPRANGERS
Eline Mangnus: 'Via mijn boek leren kinderen met hart, hoofd en handen' FOTO ADDO SPRANGERS Foto: Addo Sprangers

'Alles begint met zelfvertrouwen en zelfwaardering'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Weerbaarheidstrainingen zijn er in tal van vormen en maten en ze worden ook met wisselend succes toegepast. Eline Mangnus ondervond het in haar werk met hooggevoelige kinderen. Op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes ontwikkelde ze haar eigen methode en vatte deze samen in haar nieuwe boek 'Kleur bekennen!'.

Ze schreef columns voor de Zundertse Bode, is auteur van het kinderboek "Een nieuw huis voor Lisse' en was - samen met John Frijters- verantwoordelijk voor het schrijven van het in 2015 door de Zundertse Komedie opgevoerde toneelstuk'Fou Roux'. Komende zaterdag, in De Loods in Klein Zundert, presenteert Eline Mangnus officieel haar nieuwste werk: 'Kleur bekennen! - Ontwikkel jezelf, groei samen'.

Weerbaarheidstrainingen

Deze keer blijft de in Zundert woonachtige kindercoach en psychologe heel dichtbij haar professionele werkzaamheden. Eigenlijk is 'Kleur bekennen!' een aanvulling op reeds bestaande weerbaarheidstrainingen, zo maakt zij duidelijk."Ik werk met hooggevoelige kinderen en met temperamentvolle kinderen die heel gevoelig zijn. Normale weerbaarheidstrainingen slaan soms niet echt aan. Daarom heb ik zelf een methode ontwikkeld."

Zelfvertrouwen

" Via dit boek wordt kinderen stap voor stap geleerd dat ze eerst zichzelf moeten leren waarderen", vervolgt Eline Mangnus. "Zelfvertrouwen is voor kinderen heel belangrijk. Dat er verschillen met andere kinderen zijn, moet je zeker laten zien. Tegelijkertijd moet je daarbij benadrukken dat die verschillen niet maken dat iemand meer of minder dan een ander is. Ze moeten beseffen: 'Míjn kwaliteiten mogen er óók zijn'. Je moet eerst aan dit stukje werken. Dan wordt het vervolgens ook gemakkelijker om voor jezelf op te komen. Gevoelige kinderen die onzeker zijn lukt dat niet, ze weten dit niet vast te houden. Daarom via mijn boek een stukje aanvulling."

Zelfwaardering

Een stage bij een basisschool maakte Eline Mangnus duidelijk dat een weerbaarheidstraining als 'Stop, hou op!' vooral gericht is op manieren van communiceren. "Daar komt nu 'Kleur bekennen!' bovenop. Het begint echt met zelfvertrouwen en zelfwaardering. Dat een kind weet waarom waarom hij of zij het waard is om voor zichzelf op te komen. Kinderen leren alles op verschillende manieren. Dit is mijn methode. Via mijn boek leren kinderen met hart, hoofd en handen."

Meeleven

Ze legt uit hoe dit werkt. "Met het hart leren betekent dat de kinderen in één doorlopend verhaal meeleven met de hoofdpersonen in het boek: één verlegen kindje en één kindje met een grote mond maar met een klein hartje. Dit tweetal brengt kleur terug in een wereld die grauw en grijs is. Het meeleven met de hoofdpersonages zorgt voor herkenning. Bij het leren met het hoofd draait het om het nadenken door de kinderen zelf over hun eigen situatie. Hoe zit het met jou? Wil je hier zo mee blijven omgaan? Kan het ook anders? Daarna volgt het leren met de handen. Na elk hoofdstuk volgt namelijk een opdracht of oefening om het verhaal verder te verwerken. Zo is er bijvoorbeeld een opdracht om een zon te knutselen, waarbij het kind de zonnestralen moet benoemen als zij of haar kwaliteiten.Het geeft de kinderen een 'boost' aan zelfvertrouwen en een gevoel van trots. Het maakt ze meteen ook duidelijk dat andere kinderen weer anders in elkaar zitten."

Handvatten

Volgens Eline Mangnus biedt haar zogeheten 'beleef-, denk en doeboek' ook handvatten aan ouders en aan leerkrachten die de groepen 4 tot en met 6 onder hun hoede hebben. "Voor ouders is er ook inzicht te winnen. Op deze manier krijg je samen een kijkje van wat er in het hoofd van het kind omgaat. Voor leerkrachten biedt het boek hulp bij het op een speelse manier aanpakken van bijvoorbeeld pesten of uitsluiting. Het helpt kinderen niet alleen waardering en respect voor elkaar en inzicht in elkaar te krijgen, het maakt de klas ook veiliger."

Informatie

Surf voor meer informatie over het boek 'Kleur bekennen!'naar www.kleur-bekennen.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief