Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

'Moerse Boys zal altijd in mijn hart blijven zitten'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

KLEIN ZUNDERT - Anton Daamen, voorzitter van voetbalvereniging Moerse Boys, neemt na het lopende seizoen afscheid. Dat heeft hij tijdens de onlangs gehouden algemene ledenvergadering bekendgemaakt. Hij blijft echter strijdbaar tot het einde: "Met de Gemeente Zundert zijn we in onderhandeling over een extra trainingsveld en een extra speelveld. Mocht ik dat als voorzitter nog voor elkaar krijgen, dan zou dat een extra goed gevoel geven bij de overdracht van mijn voorzittershamer."

Helemáál als een verrassing komt het besluit van Daamen niet. Bij zijn verkiesbaarstelling drie jaar geleden gaf de praeses reeds aan per jaar te willen bekijken in hoeverre hij het voorzitterschap nog zou willen of kunnen bekleden. "Ik was op dat moment net gestart met een eigen bedrijf", vertelt hij. "Dat wil ik dan wel goed doen. Als je dan weer een periode als voorzitter start, moet je de club niet voor verrassingen stellen. De vereniging heeft nu nog bijna een jaar om naar een oplossing te zoeken. Ik word dit jaar 65. Een mooie leeftijd om te stoppen, zodat anderen het stokje kunnen overnemen. Bij het 60-jarig bestaan van Moerse Boys was ik nog voorzitter van de jubileumcommissie. Nu mag ik als voorzitter het 75-jarig jubileum meemaken."

Niet verenigbaar

Hij schetst hoe hij in 1986 bij Moerse Boys terechtkwam, om na een jaar al te worden gevraagd om jeugdleider te worden en toe te treden tot het jeugdbestuur. "Drie jaar later ben ik Cees van Overveld opgevolgd als jeugdvoorzitter. Bij het 50-jarig jubileum van de club, in 1993, heb ik namens de jeugdafdeling zitting genomen in het hoofdbestuur. Daar moest ik op zeker moment echter mee stoppen. Mijn toenmalige baan bij de Gemeente Zundert - ik was hoofdverantwoordelijk voor de financiën - was niet verenigbaar met een bestuursfunctie bij Moerse Boys."

Ambitie

In 2005 stopt Anton Daamen bij de Gemeente Zundert en is de weg vrij voor een terugkeer in het bestuur van de voetbalclub uit Klein Zundert. "Er was een vacature voor het voorzitterschap. Dat werd tijdelijk waargenomen door een interim-voorzitter. Ik had wel ambitie om voorzitter te worden, maar mijn zoon Ivo was op dat moment ernstig ziek. Hij zei: 'Pa, jij wil in het bestuur, de club wil het, gewoon doen'. Er was een extra ledenvergadering uitgeschreven om mij te benoemen als voorzitter, maar uiteindelijk is dat later gebeurd in een reguliere ledenvergadering. Dat had te maken met het door ons gezin ontvangen slechte nieuws dat het over was voor Ivo.

Dubbel gevoel

"Hij heeft het toch nog anderhalf jaar volgehouden", vervolgt Anton Daamen. "Het geeft een dubbel gevoel, want het was ook een mooie periode. Zo is het heel mooi hoe de club mij en mijn gezin toen heeft ondersteund. Dat is typerend voor Moerse Boys: er voor elkaar zijn, in goede en in slechte tijden. Zijn spreuk hangt nog altijd in de kantine: 'Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag'. Het doet wat met je gezin, de manier waarop er bij de club mee wordt omgegaan. Moerse Boys is één grote familie. "

Kwaliteit

Bijna letterlijk zelfs, want gedurende zijn voorzitterschap zag Anton Daamen de club groeien van bijna 600 leden naar zo'n 750 leden. "Als voorzitter kun je niet alle leden persoonlijk kennen. Dat is bijna onmogelijk. Maar je moet er wel voor alle leden proberen te zijn. Bijvoorbeeld voor het jeugdlid van wie de vader overlijdt. Op zo'n moment worden moeder en zoontje hier bij de club opgevangen. Droevige en vrolijke momenten worden samen gedeeld. Dat is ook de kwaliteit van deze vereniging. Het draait hier niet om die vijftien selectiespelers alleen. Iedereen speelt een rol binnen Moerse Boys."

Commissiestructuur

Dat laatste vertaalt zich volgens Anton Daamen ook in de binnen Moerse Boys bestaande commissiestructuur. "Als voorzitter sta je er niet alleen voor. Het werken met commissies is een goede structuur, al vond ik het in het begin best moeilijk. Het liefst wil je als voorzitter overal bij betrokken zijn. Dat kan echter niet en dat moet je ook niet willen. Je moet wel je voelhorens uitsteken zodat je weet wat er binnen de club speelt. Eén keer per maand hebben we, heel gestructureerd, een bestuursvergadering. Daarbij worden alle zaken besproken."

Randvoorwaarden

En dan blijft het niet bij praten alleen, zo maakt hij duidelijk. "Een gevleugelde uitspraak van mij is: 'De randvoorwaarden moeten in orde zijn'. Nadat Moerse Boys voor de eerste keer naar de Eerste Klasse promoveerde, heb ik mij ervoor ingezet om alles rondom het voetbal zo goed mogelijk te organiseren. Accommodatie, kleding, materialen, vervoer, noem maar op. Dan hoeven spelers daar in ieder geval niet over te zeuren en hoeven ze zich alleen maar met het voetballen zelf bezig te houden. Dat geeft een goed gevoel. Bovendien wordt er dan niet gesproken over geld dat bij andere verenigingen wèl wordt betaald."

Accommodatie

Een van zijn stokpaardjes is sportpark De Akkermolen, de thuishaven van Moerse Boys. "Ik heb me al die jaren sterk gemaakt voor verbetering van de accommodatie", aldus Anton Daamen. "Wat dat betreft ben ik trots op de gerealiseerde kleedkamers. Ook de bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat zijn op orde. De velden echter nog niet. Ik hoop daar bij de Gemeente Zundert extra stappen in te kunnen zetten. Volgens normeringen van de Koninklijke Nederlandsche Voetbalbond (KNVB) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft Moerse Boys recht op een extra speelveld en op een extra trainingsveld. Met de Gemeente Zundert zijn we in onderhandeling om hier invulling aan te geven. Mocht ik dat als voorzitter nog voor elkaar krijgen, dan zou dat een extra goed gevoel geven bij de overdracht van mijn voorzittershamer."

Vertrouwd

Hij geniet ervan dat Moerse Boys nu in de Eerste Klasse speelt. Anton Daamen: "Ik ben trots dat wij erin slagen op deze manier en op dit niveau te presteren. En niet één of twee jaar, maar al een groot aantal jaren. Dat is volgens mij mede te danken aan de randvoorwaarden en aan het feit dat spelers het hier naar hun zin hebben. Bij Moerse Boys is alles vertrouwd. Spelers gaan dan niet voor wat geld elders hun geluk beproeven. Bovendien heeft het eerste elftal elke week een grote schare supporters achter zich. Dat maakt spelers ook trots. Al is het sportieve succes van Moerse Boys natuurlijk niet mijn verdienste, maar die van de technische staf en de technische commissie. En, zoals ik al eerder aangaf, de goed ingevulde randvoorwaarden. Het is wel jammer dat we de derby tegen VV Zundert nu missen, die brengt heel veel teweeg. Het is echter logisch dat je als vereniging gaat voor het hoogst haalbare. Voor Moerse Boys is dat op dit moment de Eerste Klasse."

Cultuurbewaker

In het 75-jarig bestaan van Moerse Boys is Anton Daamen de tiende voorzitter. "Dat geeft in ieder geval aan dat Moerse Boys geen vereniging van passanten is", weet hij. "De voorzitter is ook cultuurbewaker. Het is niet des Moerse Boys, maar zou een voorzitter van die cultuur willen afwijken, dan zal hij daar beslist op worden aangesproken door andere cultuurbewakers binnen de club. Een nieuwe voorzitter zal waarschijnlijk niet van buitenaf komen, al is dat niet verboden. Er is een reden dat ik heb aangegeven om te stoppen als voorzitter: wellicht dienen zich nu kandidaten aan. Ik heb geen opdracht om iemand als mijn opvolger aan te wijzen. Wel sta ik open om daar advies over te geven. Ik wil echter niet over mijn graf uit regeren."

Belasting

Het voorzitterschap is volgens Anton Daamen wel een functie waarvoor de kandidaten niet voor het oprapen liggen."Het ligt niet zwart op wit vast, maar bij Moerse Boys wordt van een voorzitter bijvoorbeeld wel verwacht dat hij bij bijna alle thuis- en uitwedstrijden aanwezig is. En ook dat hij op zaterdag zijn gezicht laat zien, net als bij de clubavonden op donderdag. Voor potentiële kandidaten met jonge kinderen kan ik me voorstellen dat dit een belasting is. Ik heb voor mezelf wel eens berekend dat ik thuis en op de vereniging zo'n vijftien tot twintig uur per week met Moerse Boys bezig ben. Eigenlijk heb je er dan een parttime baan naast. Er komt veel bij kijken. Besprekingen bij de gemeente, aanwezigheid bij raadsvergaderingen en officiële gelegenheden, het voorbereiden van toespraken, et cetera. Natuurlijk zijn er ook wel eens momenten dat je door omstandigheden of door je werk even wat minder tijd hebt. Ik heb in ieder geval niet het gevoel iets op de automatische piloot te hebben gedaan."

Pensioen"Ik werk nu nog fulltime en doe het voorzitterschap van Moerse Boys ernaast", vervolgt hij. "Volgend jaar stopt het voorzitterschap en komt ook mijn pensoen in zicht. Dan komt er inderdaad heel veel tijd vrij. Naast het voetbal heb ik inmiddels een nieuwe passie: golf. Daarnaast heb ik thuis nog wel wat achterstallig onderhoud op te pakken. Ook hoop ik wat meer te kunnen gaan reizen. Al zullen ze mij bij Moerse Boys nog heel vaak zien, hoor. Die passie is niet verdwenen. De club is een groot deel van mijn leven. Ik heb er het diepste verdriet meegemaakt en ook heel veel mooie dingen. Moerse Boys zal altijd in mijn hart blijven zitten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief