Afbeelding
Foto: Sandragrafie

Raad Zundert start benoemingsprocedure voor nieuwe burgemeester

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De Zundertse gemeenteraad gaat officieel op zoek naar een nieuwe burgemeester. Reden is het besluit van burgemeester Leny Poppe-de Looff om niet op te gaan voor een  derde ambtstermijn. Dinsdag heeft de raad reeds een zogeheten vertrouwenscommissie in het leven geroepen om onder meer een profielschets te maken.

Tijdens een besloten bijeenkomst met de gemeenteraad eind september kondigde burgemeester Leny Poppe-de Looff reeds haar vertrek aan. Op 1 maart 2019 eindigt de tweede ambtstermijn van de burgemeester. Dan neemt ze na ruim dertig jaar ervaring afscheid van haar bestuurlijke carrière. Poppe-de Looff is straks twaalf jaar (twee termijnen van zes jaar) burgemeester van de gemeente Zundert geweest.

Vertrouwenscommissie

Zoals gezegd heeft de gemeenteraad nu een commissie ingesteld met raadsleden: de vertrouwenscommissie. Samenstelling, taken en aanvullende bepalingen heeft de raad vastgelegd in een zogeheten Verordening op de Vertrouwenscommissie. Elke fractie is daarin vertegenwoordigd om een zo'n groot mogelijk draagvlak te verkrijgen voor de aanbeveling van de beoogde nieuwe burgemeester. De taken zijn: opstellen van een profielschets, het voeren van de sollicitatiegesprekken met de kandidaten en het voorbereiden van de aanbeveling.

Koninklijk Besluit

Samen met een advies van de Commissaris van de Koning gaat die aanbeveling naar Kajsa Ollongren, de Minister van Binnenlandse Zaken en  Koninkrijkszaken. Zij bereidt een Koninklijk Besluit voor, die door Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander wordt ondertekend. Op dat

moment heeft Zundert een nieuwe burgemeester. De planning is erop gericht dat de nieuwe burgemeester op 1 juli 2019 kan starten. De huidige burgemeester heeft al laten weten bereid te zijn om als waarnemend burgemeester de periode tussen 1 maart en 1 juli te overbruggen.

Profielschets

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester is dus begonnen. De eerste stap is het maken van een profielschets. Wat verwachten de inwoners van Zundert, Rijsbergen, Wernhout, Klein Zundert en Achtmaal van onze nieuwe burgemeester? Op dinsdag 4 december zal de gemeenteraad de profielschets vaststellen. Op maandag 10 december komt de Commissaris van de Koning naar Zundert om die profielschets in ontvangst te nemen.

Enquête

Tot maandag 19 november kunnen inwoners, ondernemers, verenigingen en andere belanghebbenden invloed uitoefenen op die profielschets. De gemeenteraad houdt hierbij activiteiten om de wensen en gedachten over een nieuwe burgemeester op te halen, zoals een korte online enquête. Die komt vrijdag 9 november online op www.gemeenteraad.zundert.nl en Facebook.

In gesprek

Op zaterdag 10 en 17 november van 11.00 uur tot 14.00 uur gaan raadsleden van de vertrouwenscommissie in gesprek met inwoners van de gemeente Zundert over hun wensen voor de nieuwe burgemeester. Deze raadsleden zijn dan, verspreid over de verschillende kerkdorpen, te vinden in Rijsbergen (Sint Bavostraat 50, bij PLUS Van Eekelen), Zundert (Molenstraat, winkelpassage bij Albert Heijn), Wernhout (Wernhoutseweg 133, bij bakkerij Van Hassel), Achtmaal (Pastoor de Bakkerstraat 15, bij COOP Van Bedaf) en Klein Zundert (Klein Zundertseweg 17, bij SPAR Mutsters),

Tekenwedstrijd

Kinderen tekenen hun gewenste burgemeester. De tekenplaat wordt verspreid op alle basisscholen. De tekeningen moeten uiterlijk maandag 19 november zijn ingeleverd op school of het gemeentehuis. De gemeenteraad stelt op 4 december de profielschets vast. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats en er zijn leuke prijzen te winnen. De origineelste, mooiste of leukste tekeningen komen in het gemeentehuis te hangen. Ook de oudere jeugd wordt niet vergeten. De komende weken gaan raadsleden naar Mencia Sandrode om ook daar jeugdige wensen en gedachten met betrekking tot de nieuwe burgemeester op te halen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief