Een deel van de fanatieke supportersschare van Moerse Boys.
Een deel van de fanatieke supportersschare van Moerse Boys. Jessie Fotografie

'Liefde voor Moerse Boys is met de paplepel ingegoten'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

KLEIN ZUNDERT - De viering van het 75-jarig jubileum van Moerse Boys komt rap naderbij en daarmee stijgt ook de spanning bij Michiel van den Broek en Ad van den Brand. Niet verwonderlijk, trouwens, want als leden van de speciaal in het leven geroepen jubileumcommissie zijn zij meer dan nauw betrokken bij de festiviteiten rond de bijzondere verjaardag van 'De Moer'.

Voor wie 'iets' heeft met Moerse Boys, behoeven Van den Broek en Van den Brand nauwelijks introductie. Onder de noemer Vak Q Live verzorgt Michiel van den Broek namelijk al sinds 2011 de tweets rond de wedstrijden van het eerste elftal van Moerse Boys. Daarnaast schrjft hij de wedstrijdverslagen. Vanuit zijn vrijwilligerswerkzaamheden voor de pr-commissie van de club was de stap naar de dertienkoppige jubileumcommissie dan ook snel gezet. Ad van den Brand maakte furore door als 17-jarig talent van Moerse Boys de overstap naar PSV te maken. Later was hij zowel jeugdtrainer als hoofdtrainer bij de club uit Klein Zundert. Eén ding hebben beide heren in ieder geval gemeen: de liefde voor Moerse Boys werd hen met de paplepel ingegoten.

Vol weekend

In het geval van Michiel van den Broek door zijn vader. "Ik ben op mijn vijfde bij Moerse Boys begonnen, mijn vader is hier ook al heel zijn leven actief. Mijn vrienden, mijn familie, iedereen loopt hier rond. Tegenwoordig speel ik op zaterdag als keeper van het achtste elftal, op zondag ga ik naar het eerste kijken. Dan zit m'n weekend weer vol." Ook bij Ad van den Brand maakt Moerse Boys deel uit van zijn prilste herinneringen. "Ik ben opgegroeid tegenover café Den Hoek", vertelt hij. "Dat was vroeger het clublokaal van Moerse Boys. Mijn vader was een van de oprichters. Ik heb een aantal jaren bij Moerse Boys gevoetbald voordat ik als 17-jarige naar PSV vertrok. Daar heb ik één jaar gespeeld, vervolgens heb ik nog elf jaar in België gevoetbald. Ik ben echter altijd contact blijven houden houden met Moerse Boys. Hier ben ik ook trainer en jeugdtrainer geweest." Hij wijst naar Michiel van den Broek. "Toen ik in België speelde, was ik bij Moerse Boys jeugdtrainer van zijn vader. Ik ben altijd contact blijven houden. We zitten hier nog iedere donderdagavond te kaarten met die ploeg. Ik heb Michiel zien opgroeien."

Fotogalerij

En nu zitten ze dus samen in de jubileumcommissie die, in de aanloop naar de jubileumviering van Moerse Boys, misschien wel anderhalf jaar heeft gebrainstormd over de invulling van het feest. Zo onstonden er verschillende ideeën. Bijvoorbeeld het plan voor de jubileumloterij om een en ander te bekostigen. Ookhet in samenwerking met Albert Heijn uitgegeven voetbalplaatjesboek van Moerse Boys is een van de resultaten van de brainstormsessies, net als de jubileumfilm èn de fotogalerij van oud-voorzitters, welke op zaterdag 17 november zal worden onthuld. Er is eendrachtig de schouders onder gezet, zo maakt het tweetal duidelijk. "Die saamhorigheid en de binding met de club typeren Moerse Boys", vindt Michiel van den Broek. "Het is een echte familieclub. Hier zijn geen aparte clubjes. Het maakt niet uit of je nu in het achtste of in het eerste speelt, niemand valt buiten de boot."

Bovendrijven

Ad van den Brand knikt bevestigend. "Je ziet het aan oud-spelers of mensen die al een tijdje niet meer bij de club zijn geweest. Op het moment dat ze de kantine binnenstappen, voelen ze zich meteen weer thuis." De binding met Moerse Boys maakt volgens hem ook dat talent niet voor de club verloren gaat. Van den Brand: "Er is hier maar weinig verloop. In de stad is een speler al sneller geneigd om ergens anders te gaankijken als hij buiten de selectie valt. In een later stadium kan iemand echter best weer boven komen drijven. Dat laatste gebeurt soms ook bij Moerse Boys. We spelen nu Eerste Klasse, maar niemand krijgt er hier ook maar een euro voor. Iedereen moet gewoon contributie betalen en in de kantine ook gewoon zijn bier betalen. Hoe goed je ook presteert in het eerste. Dat zal bij niet veel clubs op dit niveau voorkomen."

Envelopje

Ook worden er bij Moerse Boys geen spelers van buitenaf aangetrokken. "De meeste spelers komen hier uit het dorp. Verder eentje van Schijf, eentje van Rucphen en eentje van Wernhout. Maar dat zijn jongens die zich hebben aangemeld omdat ze iets hoger wilden spelen. Ze zijn ook helemaal opgenomen in de club. Er wordt niet betaald. Dan krijg je ook geen scheve verhoudingen." En zo hoort het ook, vindt Michiel van den Broek. "Er zullen misschien best wel eens spelers worden benaderd om ergens voor een centje te komen spelen. 'Moet ik voor een envelopje ergens anders gaan voetballen? Ik kan de sfeer bij De Moer gewoon niet missen', hoor je dan. Da's een veelzeggende uitspraak, hè?"

Aanhang

Een uitspraak ook die volgens Van den Broek niet los kan worden gezien van de fanatieke aanhang van Moerse Boys. "De club heeft echt veel supporters. De betrokkenheid is groot. Niet alleen in de kantine, maar vooral ook langs het veld. Het lijkt wel of er bij de uitwedstrijden steeds meer supporters meegaan. In vergelijking met 2003 is de aanhang zoveel groter geworden, maar de club is dan ook geweldig gegroeid." Helder op het netvlies staat nog de 'Oranjemars' die de supporters van Moerse Boys vorig seizoen hielden voor de uitwedstrijd tegen VV Zundert . "In competitieverband was er al 23 jaar geen derby geweest", weet Michiel van den Broek. "Het was daarom gaaf om te zien dat er bij die Oranjemars zoveel jeugd betrokken was. De derby tussen Moerse Boys en VV Zundert is een voorbeeld van hoe een amateurwedstrijd moet worden gespeeld. Met veel toeschouwers en met veel rivaliteit, maar wel op een sportieve manier. Na de wedstrijd staat iedereen gewoon samen in de kantine."

Moerse Boys opent de jubileumfestiviteiten op dinsdag 13 november met een receptieavond. De vereniging nodigt al zijn (oud-)leden, sponsoren en eenieder die Moerse Boys een warm hart toedraagt uit om samen te proosten op het 75-jarig jubileum. De avond begint om 19.30 uur, om 20.00 uur wordt het officiële startschot gegeven. Jij komt toch ook?

Michiel van den Broek (links) en Ad van den Brand van de jubileumcommissie. FOTO ADDO SPRANGERS
Feest bij Moerse Boys. De terugkeer naar de Eerste Klasse in 2018 is een feit. FOTO JESSIE FOTOGRAFIE


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief