De geschiedenis van het oude gebouw van de Sint Bavoschool is nu in boekvorm verkrijgbaar.
De geschiedenis van het oude gebouw van de Sint Bavoschool is nu in boekvorm verkrijgbaar. Foto: Addo Sprangers

Oude gebouw Sint Bavoschool kent rijke historie

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Tot de start van de sloopwerkzaamheden bijna twee jaar geleden was het een kleine 95 jaar lang het hart van het basisonderwijs in Rijsbergen: het voormalige gebouw van de Sint Bavoschool aan de Sint Bavostraat in Rijsbergen. Je zou er een boek over kunnen schrijven.

Dat dachten ook José Buiks en Twan van Duijnhoven van Heemkundekring De Drie Heerlijkheden. Zij voegden de daad bij het woord. Het resultaat is het honderd pagina's tellende boek '1922-2016 Sint Bavoschool', gelardeerd met ongeveer een honderdtal unieke foto's en afbeeldingen, waarin de geschiedenis van het gebouw uitgebreid uit de doeken wordt gedaan.

Creatieve oplossing

Om de uitgave te kunnen realiseren, bedacht het bestuur van Heemkundekring De Drie Heerlijkheden een creatieve oplossing. "Elk jaar brengen wij twee edities uit in onze reeks 'Het Land aan de Breede Aa'. Maar de geschiedenis van de Sint Bavoschool was te omvangrijk om dit in één editie te doen. Wij hebben als bestuur van de Heemkundekring besloten om de twee edities van 2018 samen te voegen", aldus bestuurslid José Buiks.

Wijs besluit

Achteraf gezien een wijs besluit, stelt secretaris Twan van Duijnhoven. Er bleek namelijk een enorme hoeveelheid materiaal beschikbaar over de historie van het oude schoolgebouw."Vooral het bestuur van de Sint Bavoschool heeft heel veel gegevens aangedragen", vertelt hij. "Maar ook oud-leerkrachten en oud-leerlingen hebben behoorlijk bijgedragen aan dit boekwerk. Met name door hun persoonlijke herinneringen aan de Sint Bavoschool."

Invloed

Volgens José Buiks wordt in het boek niet zozeer het onderwijs in die periode belicht, maar staat vooral de geschiedenis van het gebouw centraal. Zo komt onder meer een aanverwant onderwerp als het gebruik van de grote hal aan bod. "Immers: het gebouw is verdwenen, niet de Sint Bavoschool", zegt ze. "En dat gebouw heeft een behoorlijke geschiedenis doorgemaakt, wat ook weer haar invloed had op de leerlingen en de leerkrachten."

Groei

"Zo groeide het leerlingenaantal van zes klassen in de begintijd tot maar liefst 29 groepen op het hoogtepunt", schetst Twan van Duijnhoven een opvallende ontwikkeling. "Die onstuimige groei maakte dat de leerlingen van de Sint Bavoschool op zeker moment verspreid over vier locaties in Rijsbergen zaten. Al had het er ook mee te maken dat de Sint Bavoschool in het begin nog een gemengde school was, welke begin jaren '30 werd gesplitst in een meisjes- en jongensschool."

Brand

"Onder de noemer 'Alles Onder Eén Dak' werd in 1991 een project gestart waarbij het de bedoeling was dat er verbinding zou worden gemaakt tussen de kleuterschool en de basisschool. Op 31 juli 1991 echter brandde de kleuterschool af. Toen is er lang gesproken over wat er teruggebouwd zou moeten worden. Uiteindelijk was in maart 1993 echt alles onder één dak en vond de officiële opening plaats. Best een heftige tijd. Van een dieptepunt gingen we - toen eenmaal alles klaar was - naar een hoogtepunt. Vervolgens is de school blijven groeien, zodat er op enig moment ook de noodzaak was om noodlokalen in te richten in het voormalige gemeentehuis. In 2001 had de Sint Bavoschool het hoogste aantal leerlingen ooit: 693. Nu zit de school rond de 400 leerlingen. Al die ontwikkelingen hadden natuurlijk veel invloed op leerlingen en leraren. Het was één school, maar er was voortdurend sprake van verschillende locaties."

Voordeel

Bij het samenstellen van het boek had Heemkundekring De Drie Heerlijkheden een belangrijk voordeel. Gedurende een periode van dertien jaarnamelijk was Twan van Duijnhoven actief als secretaris en penningmeester in het bestuur van de Sint Bavoschool. "Als oud-secretaris had ik het grootste gedeelte van het archief van het bestuur tot mijn beschikking", licht Twan van Duijnhoven toe. "Vanwege sommige vertrouwelijke gegevens heb ik dat archief alleen onderzocht om daaruit de belangrijkste gegevens voor het boek te halen. Een grote klus, maar daardoor kregen wij wel een goed beeld van de ontwikkeling van het gebouw, de leerlingen en de belangrijkste momenten die hebben plaatsgevonden van het begin in 1922 tot en met de sloop in december 2016."

Toekenning krediet

De nieuwbouw van het Integraal Kind Centrum (IKC) Rijsbergen op dezelfde locatie, waarin de Sint Bavoschool vandaag de dag is gehuisvest, wordt in het boek niet beschreven. "Wel de weg daarnaar toe, tot en met het moment dat op 27 mei 2014 door de gemeenteraad van Zundert de definitieve toekenning voor het krediet werd verleend", aldus Twan van Duijnhoven. Een memorabele dag voor de Sint Bavoschool: eindelijke kon gestart worden met de nieuwbouw."

Informatie

Leden van de Heemkundekring De Drie Heerlijkheden die een abonnement hebben op 'Het Land aan de Breede Aa' ontvangen het boek '1922-2016 Sint Bavoschool' automatisch.Voor niet-leden is het boek tot 16 november 2018 te bestellen voor € 17,50. Surf voor meer informatie naar www.dedrieheerlijkheden.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief