Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Burgemeestersontbijt met belangrijke boodschap

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een heerlijk ontbijt smaakt niet alleen prima, het is ook nog eens hartstikke belangrijk om de dag goed te beginnen. Dat was de belangrijkste boodschap die burgemeester Leny Poppe-de Looff vrijdagochtend meegaf aan de scholieren die bij haar aanschoven bij het Burgemeestersontbijt.

Elk jaar is die eer weggelegd voor een andere basisschool uit de gemeente Zundert. Ditmaal zijn de leerlingen van groep 4 van de St. Jozefschool uit Wernhout uitgenodigd. Onder aanvoering van juf Priscilla mogen ze plaatsnemen in de Trouwzaal van het Zundertse gemeentehuis, waar ze welkom worden geheten door burgemeester Leny Poppe-de Looff. Die wijst de kinderen op de bijzonder 'ketting' die om haar nekt hangt. "Dat is mijn ambtsketen", legt ze uit, "met daarop de wapens van Zundert en van het Koninkrijk der Nederlanden. Die draag ik tijdens raadsvergaderingen en wanneer ik hoog bezoek ontvang. Vandaag dus ook."

Strikje

De kinderen zelf hebben zich ook keurig uitgedost voor het Burgemeestersontbijt, zo concludeert burgemeester Leny Poppe-de Looff. "Jullie zien er mooi uit. Eén jongetje draagt zelfs een strikje." Een aantal scholieren blijkt de burgemeester al te kennen. "Als ik goed geïnformeerd ben heet jouw vader Twan", zegt ze tegen een van de scholieren. "Die werkt hier als wethouder. En dáár zit jouw zusje."

Aandacht

Het Burgemeestersontbijt in zo'n 265 gemeenten is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het zestiende jaar op rij een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht schenkt aan een goede start van de dag. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Dat maakt ook burgemeester Leny Poppe-de Looff haar jonge gasten duidelijk. "Het is belangrijk dat je 's ochtends ontbijt",  zo houdt zij de scholieren voor. "Sommige kinderen gaan zonder ontbijt naar school."

Ouders

Dat laatste blijkt bij deze groep 4-leerlingen gelukkig niet het geval te zijn, want op de vraag wie er 's ochtends allemaal ontbijt gaan alle vingers de lucht in. "Daar letten jullie papa's en mama's natuurlijk ook goed op", vermoedt de burgemeester. Al blijken sommige vaders en moeders zelf niet altijd het goede voorbeeld te geven. "Er zijn soms ouders die ook niet ontbijten", weet een van de kinderen. "Dat klopt", aldus de burgemeester. "Ouders moeten ook goed eten 's ochtends."

Goed doel

Elk jaar kiest het Nationaal Schoolontbijt een goed doel dat draait om het welzijn en de gezondheid van kinderen. Dit jaar is dat de stichting Kinderpostzegels. Die stichting zet zich in voor kwetsbare kinderen. Als steuntje in de rug schenkt de Gemeente Zundert daarom een bedrag van 250 euro. De cheque wordt deze keer door de burgemeester uitgereikt aan de vandaag ook nog eens jarige Sepp en zijn kameraad Stef. Daarna is het gedaan met de officiële plichtplegingen en mogen de kinderen zich storten op hun ontbijt. Ze hebben er vandaag, net als de burgemeester, bij wijze van uitzondering, lang genoeg op moeten wachten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief