Aggie is erg trots op het resultaat.
Aggie is erg trots op het resultaat. Foto: Amy Klaverveld

Aggie van Dongen brengt wandelroutes Zundert uit

Door: Amy Klaverveld Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een mapje met negen wandelroutes, Aggie van Dongen heeft haar passie op papier gezet. Voor de realisatie van het 'Wandelen Aa of Weerijs' geheten mapje ontving ze van de Stichting Platform Recreatie en Toerisme (PRET) een zogeheten Handdruk van 500 euro. "Dit initiatief helpt Zundert op de kaart zetten", zo oordeelde PRET.

Zeven jaar geleden begon Aggie met wandelen. Ze wilde afvallen en wandelen bleek voor haar de oplossing. "Je verbrandt drie uur lang calorieën, maar wandelen geeft vooral energie. Bovendien verveelt het nooit, rondlopen in een prachtige omgeving."

Populair

Het idee voor de wandelroutes heeft Aggie niet zelf bedacht. Dit kwam namelijk tijdens het wandelen van de Dommelroute. "Wij hebben ook zo'n prachtige omgeving, alleen nog geen wandelroutes. Dus toen ben ik ze zelf maar gaan maken." Wandelen is erg populair, en dat zijn de routes ook. De bestellingen blijven binnenstromen terwijl de lancering van het mapje pas komende zaterdag is.

Veel doen

Een wandelroute maak je niet zomaar. Ook dat mocht Aggie ondervinden. "Er komt veel meer bij kijken dan je denkt." De routes moest ze natuurlijk zelf bewandelen en via Google Maps moest de route in kaart gebracht worden. "Dan moet je ook nog rekening houden met wijzigingen in de route en de vormgeving van de folders. De route gaat op sommige plekken ook over privéterrein, dus daar moest ik vragen of er wel zomaar overheen gewandeld mag worden. Dat mag gelukkig wel, mits de wandelaars het netjes achterlaten."

Wijzigingen

De natuur staat nooit stil, en de mens gelukkig ook niet. Zo kan er dus geregeld wat veranderen op de route. Aggie heeft hier aan gedacht. "Op www.wandelen-aaofweerijs.nl staan alle wijzigingen. Dus als er een belangrijk punt op de route wordt gewijzigd, is dat altijd terug te vinden. Check daarom altijd voor vertrek even de site, dan weet je zeker dat het goed komt. Komen de wandelaars wijzigingen tegen, kunnen ze dat op dezelfde pagina doorgeven."

Wandelgadget

Op 17 november is de officiële lancering. Aggie pakt dit ook groots aan. "Vanaf 10:00 uur komt bij mij thuis de Beleefkeet staan. De eerste vijftig bezoekers krijgen ook nog een cadeautje, een wandelgadget." Ook geeft ze de wandelaars nog enkele tips mee. "Kijk dus goed naar de aanwijzingen in de folder en de wijzigingen op de site. Maak ook een bewuste keuze in je schoenen, sommige stukken zijn erg nat of hebben erg hoog gras. Maar buiten alles moeten de wandelaars vooral genieten, en mooie foto's maken natuurlijk."

Toekomst

Wat ze hierna gaat doen, weet Aggie nog niet zeker. "Ik krijg vanuit de horeca veel vraag naar wandelroutes. Misschien ga ik nu wel routes maken van de Belgische grens naar Breda. Als ik het doe, wil ik het wel goed doen, dus dat kan nog wel een jaar duren." 

BIJDRAGE AMY KLAVERVELD



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief