Afbeelding
Foto: Marcel Otterspeer

Napoleonroute als bron van inspiratie

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Laaiend enthousiaste reacties en tal van ideeën. Het resultaat van de afgelopen week gehouden brainstormsessie voor de zogeheten Napoleonroute mag er volgens wethouder Johan de Beer van de Gemeente Zundert meer dan zijn. "We hebben echt een pareltje te pakken", zegt hij.

Onder het bewind van de Franse legeraanvoerder en keizer Napoleon Bonaparte twee eeuwen geleden werd het wegennet in Europa fors uitgebreid, onder andere met lijnrechte verbindingen tussen diverse grote steden. In Frankrijk werden diverse wegen aangelegd en dat was in Nederland eveneens het geval. Hierbinnen was een prominente rol voor de 'eerste klasse' weg van Parijs over Zundert en West-Brabant naar Amsterdam, onder de noemer La Route Impériale 2. Het belangrijkste doel van de Napoleonsweg was het mogelijk maken van een snelle troepenverplaatsing.

In beeld

Ook in de huidige gemeente Zundert gelegen plaatsen waren hierbij dus nadrukkelijk in beeld. Nog steeds herinneren locaties van restaurants en hotels, het landschap en straten aan de belangrijke functie van deze route. "Door heemkundekring De Drie Heerlijkheden is de Napoleonroute weleens aangeduid als 'een bron van ontwikkelingen en bedreigingen door de eeuwen heen'. Die omschrijving heb ik veranderd in 'een bron van inspiratie en kansen voor de toekomst'," vertelt wethouder Johan de Beer. Hij is er namelijk van overtuigd dat de Napoleonroute volop kansen voor landschap, educatie, ruimtelijke kwaliteit en (vrijetijds)economie biedt.

Zuiderburen

Een mening die sterk wordt gedeeld door de Provincie Noord-Brabant. Afgelopen donderdag werd samen met de Gemeente Zundert daarom een brainstormsessie voor de Napoleonroute gehouden, waaraan onder anderen vrijetijdsorganisaties, heemkundekringen en gemeenten met elkaar in gesprek gingen. "Het stroomde over van ideeën en ik proefde bij alle partijen - ook onze zuiderburen waren vertegenwoordigd - heel veel enthousiasme," aldus wethouder Johan de Beer. Een soortgelijk gevoel heeft ook gedeputeerde Erik van Merrienboer. "Een mooi Engels spreekwoord luidt: 'The past is a present to the future'. Dat gaat voor de Napoleonroute zeker op. Er ligt een rijkdom aan initiatieven. Sommige zijn heel snel te verwezenlijken, voor andere is een langere termijnvisie nodig."

Herinneringen

Dat laatste weet ook wethouder Johan de Beer. "We willen sowieso alle verhalen over de Napoleonsweg middels een soort glossy samenvatting nog eens goed in een duidelijke verhaallijn wegzetten. Dat document moet dan een inspiratiebron worden. Op korte termijn zou je al heel concreet zaken kunnen realiseren. Een soort themaroute over Napoleon door de Provincie Noord-Brabant bijvoorbeeld, naar voorbeeld van de Van Gogh Fietsroute. Op de middellange termijn is het ook niet ondenkbaar dat ontwikkelaars van bouwprojecten zich door de Napoleonroute laten inspireren. Op de lange termijn zouden in de hele strook tussen Antwerpen en het Hollands Diep herinneringen aan de Napoleonsweg zichtbaar moeten zijn, welke toeristen dan ook weer weten te vinden."

Vervolg

Gemeente Zundert gaat de uitkomsten van de brainstorm analyseren en op zoek naar (verdere) samenwerking met diverse partijen. Zij nodigt geïnteresseerden van harte uit om aan te haken op de grote verhaallijn van Napoleon, welke de komende tijd gaat groeien. Reacties kunt u sturen naar napoleon@zundert.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief