De huidige burgemeester Leny Poppe-de Looff heeft al laten weten bereid te zijn om als waarnemend burgemeester de periode tussen 1 maart en 1 juli te overbruggen.
De huidige burgemeester Leny Poppe-de Looff heeft al laten weten bereid te zijn om als waarnemend burgemeester de periode tussen 1 maart en 1 juli te overbruggen. (Foto: Sandragrafie)

Klaar voor volgende stap in benoemingsprocedure nieuwe burgemeester

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Degene die straks burgemeester Leny Poppe-de Looff wil opvolgen, moet van goeden huize komen. Hij of zij moet in ieder geval betrokken, omgevingsbewust, daadkrachtig, communicatief vaardig en analytisch sterk zijn. Daarnaast moet de nieuwe burgemeester als bestuurder op de voorgrond treden, een visionair zijn en een mensgerichte aansturing hoog in het vaandel hebben staan.


Dat blijkt uit de dinsdag door de raad vastgestelde profielschets voor de nieuwe burgemeester van de gemeente Zundert. Op maandag 10 december komt de Commissaris van de Koning naar Zundert om die profielschets in ontvangst te nemen.

Enquête

Tot maandag 19 november konden inwoners, ondernemers, verenigingen en andere belanghebbenden invloed uitoefenen op die profielschets. De gemeenteraad hield hierbij activiteiten om de wensen en gedachten over een nieuwe burgemeester op te halen, zoals een korte online enquête onder de noemer 'Ik vind de volgende eigenschappen van de nieuwe burgemeester vooral belangrijk'. Uit dat onderzoek kwamen meerdere gewenste eigenschappen bij de nieuw te benoemen burgemeester naar voren. Hij of zij moet in ieder geval de leiding nemen en zorgen voor snel en adequaat optreden als de situatie daarom vraagt. Daarnaast moet de nieuwe burgemeester zich goed kunnen inleven in anderen, goed kunnen luisteren en rekening houden met gevoelens en behoeften van mensen. De deelnemers aan de enquête vinden het verder belangrijk dat de burgemeester altijd enthousiasme en kracht uitstraalt en zich niet uit het veld laat slaan bij tegenslag.

In gesprek

De inwonersconsultatie beperkte zich niet tot online enquête allen. Zo gingen raadsleden van de zogeheten vertrouwenscommissie actief in gesprek met inwoners van de gemeente Zundert over hun wensen voor de nieuwe burgemeester. Verspreid over de verschillende kerkdorpen spraken zij daartoe op zaterdag 10 en 17 november inwoners aan om hun gedachten over de gewenste eigenschappen van de nieuwe burgemeester te inventariseren, vertaald in bestuursvaardigheden en persoonlijke stijlen. Bij de bestuursvaardigheden scoorden de onderdelen betrokken (33,9%), omgevingsbewust (16,9%), communicatief (12,2%), daadkrachtig (10,2%) en deskundig 7,6%) het hoogst. Bij de persoonlijke stijlen sprongen vooral de omschrijvingen 'op de voorgrond als bestuurder (41,9%),'mensgerichte aansturing' (18,6%) en 'visionair'(16,3%). Ook de oudere jeugd in de gemeente Zundert werd niet vergeten bij de consultatie. Zo gingen raadsleden naar de middelbare school Mencia Sandrode om ook daar jeugdige wensen en gedachten met betrekking tot de nieuwe burgemeester op te halen.'Betrokken', 'communicatief', 'op de voorgrond als bestuurder' en 'mensgerichte aansturing' bleken ook hier de meest aansprekende eigenschappen. Verder waren ook de jongste inwoners van de gemeente Zundert nog betrokken bij de consultatie, al gaven zij hier op een wel heel creatieve manier invulling aan. Zo tekenden de kinderen op de basisscholen hun gewenste burgemeester. De origineelste, mooiste en leukste tekeningen komen in het gemeentehuis te hangen.

Vervolg

Met het opstellen en vaststellen van de profielschets is nu de eerste belangrijke stap in de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester gezet. Er kan nu worden begonnen met het voeren van sollicitatiegesprekken met potentiële kandidaten en het voorbereiden van de aanbeveling. Samen met een advies van de Commissaris van de Koning gaat die aanbeveling naar Kajsa Ollongren, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken. Zij bereidt een Koninklijk Besluit voor, die door Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander wordt ondertekend. Op dat moment heeft Zundert een nieuwe burgemeester. De planning is erop gericht dat de nieuwe burgemeester op 1 juli 2019 kan starten. De huidige burgemeester Leny Poppe-de Looff heeft al laten weten bereid te zijn om als waarnemend burgemeester de periode tussen 1 maart en 1 juli te overbruggen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief