Dick Jaspers, de nummer één van de wereld, doet mee aan het jaarlijkse driebandentoernooi in Klein Zundert.
Dick Jaspers, de nummer één van de wereld, doet mee aan het jaarlijkse driebandentoernooi in Klein Zundert. Foto: KNBB

Wereldtoppers driebanden naar Klein Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

KLEIN ZUNDERT - Biljartliefhebbers doen er goed aan de periode van donderdag 27 december tot en met zondag 30 december 2018 vrij te houden. In biljartcentrum Den Hoek in Klein Zundert treedt dan zoals gebruikelijk de absolute biljarttop weer aan tijdens het jaarlijkse driebandentoernooi. Met Dick Jaspers, Frédéric Caudron en Eddy Merckx is zelfs de top-3 van de wereldranking present.

In 1977 hield Louis Havermans voor de allereerste keer het zogeheten mini-vijfkamptoernooi in zijn biljartcentrum, gevolgd door het jaarlijkse driebandentoernooi dat vorig jaar zijn 27ste editie beleefde. Bij elkaar dus al 41 jaar topbiljart in Klein Zundert. Het jaarlijkse toernooi geldt inmiddels niet alleen als het oudste invitatietoernooi van Nederland, het is meteen ook een van de meest gerenommeerde driebandentoernooien."We hebben een toernooi met een grote historie en kunnen de spelers bijna uitkiezen," aldus voormalig topbiljarter en organisator Louis Havermans, daarmee de status van het toernooi perfect verwoordend.

Dick Jaspers

Eén naam leek echter bijna structureel te ontbreken op het affiche: die van topbiljarter Dick Jaspers. Altijd was er wel een reden waarom Jaspers er niet kon zijn. Steevast was zijn agenda gevuld met andere verplichtingen, of het nu ging om een vakantie met zijn familie of om een demonstratiepartij in binnen- of buitenland. "Het is al gauw vijftien jaar geleden dat hij hier heeft meegedaan", weet Havermans. Dit jaar echter kan Jaspers eindelijk acte de présence geven op het driebandentoernooi in Klein Zundert. Op een moment nog wel dat bijna niet mooier kan zijn: de 53-jarige Willebrorder bekleedt namelijk de eerste plaats op de wereldranglijst. In november van dit jaar sleepte hij voor de vierde keer de wereldtitel driebanden in de wacht, waarna hij eerder deze maand ook nog eens het wereldbekertoernooi driebanden in de wacht sleepte. Dat laatste gebeurde ten koste van de Belgische topper Frédéric Caudron die ondanks zijn nederlaag tegen Jaspers wel 'gewoon' het wereldbekerklassement won.

Gevestigde namen

En laat nu ook Caudron deel uitmaken van het deelnemersveld dat eind deze maand aantreedt tijdens de 42ste uitgave het driebandentoernooi in Klein Zundert. Het maakt dat organisator Louis Havermans in één klap de absolute wereldtop kan presenteren. Naast Dick Jaspers en Frédéric Caudron tredende Belgische toppers Eddy Merckx, Eddy Leppens, Roland Forthomme en Peter Ceulemans en de 'local heroes' Gerwin Valentijn (Sint Willebrord) en Barry van Beers (Rijsbergen) aan. "Stuk voor stuk gevestigde namen", weet Havermans. "Iedereen kan van iedereen winnen. Leppens en Forthomme bijvoorbeeld staan in de top-25 van de wereldranking." Volgens hem is niet verwonderlijk dat in de line-up geen aanstormende talenten zijn terug te vinden. "Het niveau ligt zó hoog. Voor nieuwkomers wordt het steeds moeilijker om door te breken. Al hebben Korea en Vietnam de laatste jaren een enorme inhaalslag gemaakt. Maar met alle topspelers hier uit de buurt hoef ik ze natuurlijk niet helemaal uit Azië te halen."

Setsysteem

Het driebandentoernooi in Klein Zundert wordt gespeeld volgens het vorig jaar reeds geïntroduceerde setsysteem waarbij op één tafel wordt gespeeld volgens het principe 'best of 7' (poulewedstrijden), 'best of 9' (halve finales) en 'best of 11' (finale). Spreekstalmeester is de bekende wielerspeaker Kees Maas.

Driebandentoernooi

Het driebandentoernooi wordt van 27 december 2018 tot en met 30 december 2018 gehouden in biljartcentrum Den Hoek aan de Rucphenseweg 14 in Klein Zundert. Kaarten reserveren via tel. (076) 5972300. Surf voor meer informatie naar www.stichtingtopbiljartzundert.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief