Buurtschap 't Stuk won in 2018 met de wagen Iguana (in)ter action.
Buurtschap 't Stuk won in 2018 met de wagen Iguana (in)ter action. (Foto: Charles van Campenhout)

Buurtschap 't Stuk ziet uit naar Vaandelfeest

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - In het Hart van Zundert (het voormalige CultuurCentrum Zundert) wordt komende zaterdag het jaarlijkse Vaandelfeest gehouden. Dit keer georganiseerd door buurtschap 't Stuk. Het Vaandelfeest vormt enerzijds de afsluiting van het corsoseizoen 2018 en anderzijds de opening van het seizoen 2019.


Het is traditie dat het buurtschap dat in het voorgaande jaar het Bloemencorso heeft gewonnen, aan het begin van het nieuwe jaar het volgende Vaandelfeest organiseert. Buurtschap 't Stuk won in 2018 met de wagen Iguana (in)ter action. Ook in de jaren 1993 en 2011 won 't Stuk de hoofdprijs. Op het Vaandelfeest ontmoeten alle buurtschappen elkaar weer. Het is gebruikelijk dat het winnende buurtschap bij aanvang van het feest door alle andere buurtschappen op grootse wijze wordt ontvangen. De leden van 't Stuk worden dan onder een grote erehaag, gevormd door de overige buurtschappen, binnengehaald. Vervolgens ontvangt Thijs Willekens, voorzitter van buurtschap 't Stuk, dan het vaandel, namens de Gemeente Zundert, uit handen van burgemeester Leny Poppe-de Looff.

Benieuwd

Tot het moment van de overhandiging is het een groot geheim hoe het vaandel eruit zal zien. Ook het bestuur en de leden van 't Stuk weten het niet. Alleen de vier ontwerpers van de wagen, die ook het ontwerp van het vaandel hebben gemaakt, zijn op de hoogte. Wel mag op basis van de traditie verwacht worden dat de beeltenis van de winnende corsowagen op de één of andere manier in het vaandel terug komt. Ook zijn de vaandels de laatste jaren steeds wondertjes van ontwerpkunst geweest, dus de leden van 't Stuk zijn heel erg benieuwd hoe hun vaandel eruit zal zien.

Feest

Als de overhandiging heeft plaats gevonden en het vaandel uitgebreid bewonderd is, kan het feest echt losbarsten. Daarbij zullen ook de Zundertse band Drievoud en een DJ aanwezig zijn. Iedereen is vanaf 20.00 uur van harte welkom bij het feest. Het Vaandelfeest vindt plaats in het Hart van Zundert, het voormalige CultuurCentrum Zundert (CCZ).

Familie

Het nieuwe vaandel zal tijdens het eerste jaar te bewonderen zijn in het gemeentehuis van Zundert. Nadien is het aan het buurtschap wat er mee gebeurt. In de praktijk wordt het vaandel dan, samen met de vaandels van alle voorgaande jaren, op een centraal punt binnen de wereld van het Bloemencorso opgehangen. Want al gaan de verschillende buurtschappen jaarlijks de strijd met elkaar aan om de winnende wagen te bouwen, onderling vormen ze één grote familie die elkaar waar nodig helpt en ondersteunt en spullen en materialen aan elkaar beschikbaar stelt.

Nieuwe bouwlocatie

Over twee jaar hoopt buurtschap 't Stuk, samen met buurtschap Veldstraat, vlakbij de rotonde van de rondweg in de richting van Rucphen, een geheel nieuwe bouwlocatie in gebruik te nemen. De locatie wordt door de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Zundert beschikbaar gesteld. De inrichting van het terrein komt echter geheel voor rekening van beide buurtschappen. Om die reden zullen zijn de komende jaren gezamenlijk de nodige sponsoracties houden.

BIJDRAGE HELEEN VERBURG 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief