artist's impression Bureau Dhondt
artist's impression Bureau Dhondt

Gemeentehuis Zundert straks klaar voor de toekomst

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Met een heuse make-over wordt het Zundertse gemeentehuis voorbereid op de toekomst. Afgelopen maand al startte aannemer Maas-Jacobs met het zo noodzakelijke groot onderhoud van het voor Zundert beeldbepalende pand. Vrijdagochtend werd het contract hiervoor officieel bekrachtigd met de handtekeningen van burgemeester Leny Poppe-de Looff (namens de Gemeente Zundert) en Kris Maas (namens Maas-Jacobs).


Plaats van handeling is de officiële Trouwzaal in het gemeentehuis. Voorafgaand aan de ondertekening verzorgt de burgemeester, onder meer gadegeslagen door aannemer en onderaannemers, een terugblik. "Toen ik hier in 2007 begon, lag er de opdracht voor de realisatie van een nieuw gemeentehuis", vertelt ze. "Een optie was nieuwbouw op de huidige locatie Molenzicht aan de Hofdreef. 'Maar wat gebeurt er dan met dit gebouw?', was mijn eerste reactie. 'Zo'n beeldbepalend gebouw moet je behouden'.  Het idee voor een nieuw gemeentehuis werd losgelaten, maar er moest nog steeds iets met het huidige gebouw gebeuren. Toen kwam het plan om een extra deel achter het gebouw te plaatsen. Vanwege de crisis werd ook van dit idee afgezien. Uiteindelijk is gekozen voor renovatie van het gemeentehuis, iets waar de raad volmondig 'ja' tegen heeft gezegd."

Duurzaam

Het groot onderhoud dat nu wordt gepleegd moet leiden tot een gemeentehuis waar de Gemeente Zundert voorlopig weer jaren mee vooruit kan. Zo krijgt het pand op de begane grond onder meer toegankelijke en gastvrije ruimtes voor de dienstverlening aan inwoners: loketten, een wachtruimte, een ontvangstbalie en spreekkamers. Op de eerste verdieping komt zogezegd een multifunctionele ruimte welke ook zal worden gebruikt als raadszaal. Hiernaast is er voorzien in een vergaderruimte voor het college. Met de renovatie wordt meteen ook een duurzaam gebouw gecreëerd. Het gemeentehuis gaat van het gas af en er worden warmtepompen geplaatst. Daarnaast worden er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd.

Krediet

Om de verschillende ingrepen te bekostigen, stelde de gemeenteraad in maart vorig jaar reeds een bedrag van 2,7 miljoen euro beschikbaar. "Ik ben blij dat de raad nog in de oude setting dat krediet heeft gevoteerd", aldus wethouder Johan de Beer. "Na de toekenning van het krediet begon ook meteen de uitdaging: op een oververhitte markt de juiste aannemer vinden. Dat hebben we met Zundertse creativiteit opgelost, want we zijn bij de aanbestedingsprocedure al snel gaan consulteren. Potentiële kandidaten zijn verschillende vragen voorgelegd. Heb je tijd? Heb je de kennis en kunde in huis? Heb je zin om dit project te doen? Passie is immers ook belangrijk."

Chemie

" Daarnaast moeten we strak binnen het budget blijven", vervolgt hij. "We hebben intensief met twee aannemers gesproken en onze kaarten op tafel gelegd. Er is goed gekeken naar het bestek en mogelijke alternatieven. Het heeft geleid tot chemie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. We zijn zelfs al verhuisd naar het gebouw aan de Bredaseweg zonder dat de opdracht definitief was ondertekend. Dat geeft wel aan dat we er geloof in hebben." Hij noemt het bovendien mooi dat er uiteindelijk wordt gewerkt met een aannemer - Maas-Jacobs - en onderaannemers - Kees van den Buijs, Ralph Bink en Arno Snellen - met een hoog Zunderts gehalte. "Dat zorgt ook weer voor werkgelegenheid ." Johan de Beer vertelt tot slot hoe achter de schermen meteen een inhaalslag op het gebied van duurzaamheid is gemaakt."Zonnepanelen op het dak? Dan moeten we meteen een stapje verder gaan. Het gemeentehuis gaat dus ook van het gas af."

Knokken

Ook directeur Kris Maas toont zich namens Maas-Jacobs een tevreden man. "Ik ben blij dat we als Zunderts bedrijf betrokken zijn bij de renovatie van het meest beeldbepalende gebouw van Zundert. Al is het hard knokken om dit soort projecten binnen het budget te kunnen realiseren. We zijn ook heel kritisch op wat we als bedrijf doen. Dit pand wilden we zeker niet aan ons voorbij laten gaan. We willen echt iets toevoegen aan het gebouw. Het nieuwe gemeentehuis is straks helemaal klaar voor de toekomst."

Annakapel

Tijdens het groot onderhoud wordt het pand aan de Bredaseweg 2 - waar al verschillende gemeentelijke diensten waren gehuisvest - gebruikt als gemeentehuis. De raadsvergaderingen vinden plaats in de Annakapel aan de Molenstraat in Zundert. Naar verwachting kan het gemeentehuis aan de Markt in het najaar worden opgeleverd. Burgemeester Leny Poppe-de Looff - die vóór de zomer nog definitief afscheid neemt -zal er niet meer in functie terugkeren. "Afgelopen maand heb ik symbolisch de deur al dichtgedaan. Ik zal niet meer werken in het vernieuwde gebouw. Jammer, want een vergadering in een mooie raadszaal is toch anders dan die in de hal van het gemeentegebouw. Maar ik laat het gebouw in ieder geval klaar voor de toekomst achter." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief