Foto: Gemeente Zundert

Studenten presenteren de vijf parels van Rijsbergen

  Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - De Vloeiweide, natuurgebied De Pannenhoef, Kinderboerderij de Leijhoeve, de Sint-Bavokerk en de Boerendag zijn de vijf parels van Rijsbergen. Dit hebben studenten van Breda University of Applied Science dinsdagavond bekendgemaakt bij de presentatie van 'Het verhaal van Rijsbergen' bij Golfpark De Turfvaert in Rijsbergen.


In opdracht van de Gemeente Zundert heeft een zevental studenten onderzoek verricht naar het culturele erfgoed van Rijsbergen om de rijke geschiedenis van het dorp onder de aandacht te brengen. Het project ging in november vorig jaar van start. Door interactie met de inwoners van Rijsbergen werden de verhalen verzameld, geanalyseerd en begrepen. Inwoners konden hun parels aangeven op een reizende schatkaart welke door de studenten werd verspreid. Hiernaast werden er brainstormsessies gehouden om het verleden, heden en toekomst van het dorp in beeld te brengen.

Sfeerplein
De studenten hebben niet alleen de vijf parels van Rijsbergen benoemd. Ook is in het rapport een aantal aanbevelingen opgenomen, waaronder de realisatie een sfeerplein met elementen die gekoppeld zijn aan de parels. Dat sfeerplein moet een plek worden waar herinneringen worden gedeeld en waar nieuwe herinneringen worden gemaakt. Volgens een enthousiaste cultuurwethouder Twan Zopfi vangt 'Het verhaal van Rijsbergen' de ziel van het dorp. "Ik ben positief verrast door de werkwijze van de studenten en de kwaliteit van het rapport", meldt hij.

Storytelling

Gemeente Zundert heeft een rijke geschiedenis met bijbehorend cultureel erfgoed. De verhalen van toen en nu worden in kaart gebracht door storytelling, een communicatiemethodiek welke mensen verbindt. Storytelling geeft betekenis en binding aan een plaats, beeld of object. De verhalen kunnen vervolgens de basis vormen voor activiteiten zoals voorstellingen, themadagen en rondleidingen. De Gemeente Zundert gaat nu onderzoeken of zij het sfeerplein kan faciliteren. Het is de bedoeling dat het project wordt uitgebreid naar de andere dorpskernen van gemeente Zundert. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief