Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

BOA's Zundert voortaan nog zichtbaarder

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Dorps- en wijkgericht werken staat bij de Gemeente Zundert hoog in het vaandel. Dat beleid wordt nu ook vertaald naar de drie handhavers die zij in dienst heeft. Om voor de burger goed zichtbaar te zijn, ontvingen zij woensdagmiddag uit handen van burgemeester Leny Poppe-de Looff ieder een elektrische fiets waarmee ze door de verschillende kerkdorpen rijden.

Dat laatste deden de drie Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) van de Gemeente Zundert tot dusver eerst en vooral met een busje. Vanuit het gemeentelijke beleid inzake dorps- en wijkgericht werken is het volgens burgemeester Leny Poppe-de Looff echter van belang dat zij beter zichtbaar worden. "Met het oog op handhaving hebben we beleid ontwikkeld rond de buitengebieden en de recreatieparken. Daarbij is nadrukkelijk de wens uitgesproken om méér het gesprek met de burger aan te gaan. Er leeft speelt heel veel onder de burgers. Dat willen we graag inzichtelijk maken. Onze BOA's kunnen daarbij als een klankbord fungeren."

Verdeling

Hadden de drie handhavers voorheen nog de gezamenlijke verantwoordelijkheid ober de gehele gemeente Zundert, inmiddels is er een verdeling gemaakt. De BOA's hebben nu ieder één of twee kerkdorpen toegewezen gekregen (respectievelijk Wernhout-Achtmaal, Zundert-Klein Zundert en Rijsbergen) waar zij voor verantwoordelijk zijn, met inbegrip van het grote buitengebied. Daar zullen zij zich in het vervolg dus vooral per elektrische fiets laten zien. Het gebruik van een elektrische fiets maakt het niet alleen eenvoudiger om wat grotere afstanden af te leggen, ook is het zo gemakkelijker om contacten met de burger te leggen.

Leefbaarheid

De BOA houdt toezicht op straat en treedt op bij bijvoorbeeld drugs- en alcoholproblemen in de gemeente. Ook kan de gemeentelijke handhaver optreden bij parkeerproblemen, te vroeg buitengezet afval, zwerfvuil en bij overlast door hondenpoep. Verder is de BOA een vast aanspreekpunt voor wijk of dorp. "Leefbaarheid is heel belangrijk", zo melden de BOA's. "We gaan wijkgericht werken om de leefbaarheid in kaart te brengen en waar nodig oplossingen te creëren. Al bekijken we daarbij eerst of de burger zelf wellicht ook een oplossing kan vinden."

Verbinding

Volgens burgemeester Leny Poppe-de Looff vindt er hiernaast verbinding met de politie plaats. "Binnenkort komt er weer een wijkagent bij. Vergeet niet dat veel taken die vroeger bij de politie waren ondergebracht, met name de toezichthoudende taken, steeds meer naar de gemeenten zijn verschoven. Wij geven hieraan invulling via de BOA's. Een bus hadden we al. Daar zijn nu dus de elektrische fietsen bijgekomen. Ik hecht eraan dat de BOA's zichtbaar zijn. Bovendien is de burger gemakkelijker te benaderen vanaf de fiets. Al hebben de BOA's ook nog steeds hun handhavingstaken. Die horen er óók bij."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief