Stijn van Breemen (l) en Nico Mathijssen: 'We willen het belang van sporten onder de aandacht brengen'
Stijn van Breemen (l) en Nico Mathijssen: 'We willen het belang van sporten onder de aandacht brengen' Foto: Addo Sprangers

Bavoloop Rijsbergen en Wielerdorp Rijsbergen bundelen krachten

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Hoe krijg je de bevolking van Rijsbergen in beweging? Op welke manier kunnen Rijsbergse evenementen elkaar versterken? Hoe zorg je ervoor dat Rijsbergen levendig blijft? De antwoorden liggen verborgen in de aftrap van de 'Rijsbergse Sportweek' op vrijdagavond 15 maart 2019 in De Koutershof.

Die aftrap is een initiatief van Stichting Sint Bavoloop Rijsbergen en Stichting Wielerdorp Rijsbergen. Beide organisaties hopen door een serieuze krachtenbundeling meer te kunnen betekenen voor de Rijsbergse samenleving.

Sportvoedingsdeskundige

Een ontmoeting met sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koerthuis heeft gezorgd voor een versnelling van het samenwerkingsverband, vertelt Nico Mathijssen namens Stichting Wielerdorp Rijsbergen. "Toen we een aantal jaren geleden begonnen met De Speer van Rijsbergen gingen we op zoek naar een leverancier voor sportvoeding. Dat bleek in eerste instantie lastig omdat het om een nieuw concept ging. Uiteindelijk kwamen we in contact met de ondernemers Henk-Jan Koershuis en Gert Korblet, eigenaren van een webshop voor sportvoeding. Zij waren enthousiast over ons concept en stapten meteen in."

Masterclass

"Voorafgaand aan de tweede editie van 'De Speer' gingen we bij hen op bezoek. Toen bleek hoe intensief zij bezig zijn met hoe mensen gezonder kunnen leven, puur en alleen door bewust met voeding bezig te zijn. In de topsportwereld geldt Henk-Jan als dé sportvoedingsdeskundige. Hij werkte voor eredivisievoetbalclubs als SC Heerenveen, AZ en Ajax, begeleidde schaatstoppers en is momenteel in de voetbalsport onder meer actief voor het gros van de speelsters van het Nederlands Elftal. Henk-Jan Koershuis schreef er een boek over met de titel 'Een gouden boodschap'. Zelf konden we niet bij de boekpresentatie aanwezig zijn, waarop hij aanbood om naar Rijsbergen te komen voor het houden van een masterclass."

Samen optrekken

Die aankondiging was voor Stichting Sint Bavoloop Rijsbergen en Stichting Wielerdorp Rijsbergen hét moment om hun bestaande samenwerkingspannen te concretiseren. Nico Mathijssen: "Wij waren als Stichting Wielerdorp Rijsbergen ook blij met de doorstart van de Bavoloop. We besloten samen op te trekken. Niet zo zeer om alleen onze evenementen te promoten, maar vooral ook om het belang van sporten onder de aandacht te brengen."

Breder

Het zijn woorden waar Stijn van Breemen zich namens Stichting Sint Bavoloop bij aansluit. "Door samen te werken kun je van elkaar leren en van elkaars expertise gebruikmaken", vertelt hij. "Samen zijn we gaan kijken wat we voor Rijsbergen, de gemeente Zundert en de regio kunnen betekenen. Wat we kunnen doen ook om ervoor te zorgen dat Rijsbergen een levendig dorp blijft. We willen het breder trekken dan allen het organiseren van een masterclass. Ondernemers moeten zich ook kunnen presenteren. Dat geldt eveneens voor de sportverenigingen. Het gaat niet alleen om wielrennen en hardlopen, maar ook om bijvoorbeeld voetballen en wandelen."

Schijnwerpers

Het resultaat is de nu aangekondigde aftrap van de 'Rijsbergse Sportweek'. Die benaming komt niet uit de lucht vallen, zo maken Mathijssen en Van Breemen duidelijk. "De Bavoloop vindt plaats op zaterdag 15 juni en De Speer van Rijsbergen op zondag 23 juni. Daarnaast hebben we ook nog de Kennedymars Rijsbergen op vrijdag 14 juni en zaterdag 15 juni. In een week tijd staan dan de grootste sportevenementen van Rijsbergen in de schijnwerpers. Met de aftrap van de 'Rijsbergse Sportweek' - min of meer de aftrap van het buitensportseizoen - op 15 maart nemen we daar alvast een voorschot op."

Uitdaging

"Die datum is niet toevallig", verduidelijkt Stijn van Breemen. "Wij hebben bewust gekozen voor een datum na carnaval. Sporters willen tijdens de Bavoloop en 'De Speer' een mooie tijd wegzetten. Daar moet je echter wel voor trainen. Wie na carnaval begint, is in juni klaar voor een sportieve uitdaging. We willen mensen stimuleren om in beweging te komen en uiteindelijk ook gezond te gaan leven."

Aftrap 'Rijsbergse Sportweek'

De aftrap van de 'Rijsbergse Sportweek' vindt plaats op vrijdag 15 maart 2019 van 18.30 uur tot 23.00 uur. Met masterclass Henk-Jan Koerthuis en presentaties Rijsberge sportevenementen, sportverenigingen en ondernemers. Kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar via reserveren.wielerdorprijsbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief