De zes jongeren die zich sterk maken voor een Playground aan de Berkstraat in Zundert.
De zes jongeren die zich sterk maken voor een Playground aan de Berkstraat in Zundert. (Foto: Marieke van Leijenhorst - Jongerenwerk Gemeente Zundert)

Jongeren zetten schouders onder nieuw speelveld in De Berk

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een zestal jongens zet de schouders onder een nieuwe speelplek aan de rand van De Berk. Het plan om een 'Playground' of voetbalkooi aan de Berkstraat te realiseren nadert concrete vormen en overal wordt het initiatief toegejuicht. Het is alleen even zoeken naar de juiste sponsoren en subsidies. En dat heeft nog de nodige voeten in de aarde.


Zo'n anderhalf jaar geleden ontstond het idee vanuit een groepje jongens die regelmatig een balletje trappen op het skatepleintje. Een openbare voorziening voor jongeren net naast de St. Annaschool. Volgens Jacco de Bil, een van de jonge initiatiefnemers, zijn het skateplein en het huidige voetbalveld aan de Berkstraat nogal onderkomen en eigenlijk niet geschikt om een goed potje te kunnen voetballen of spelen. "De goals zijn al meerdere keren beschadigd en ook is er sprake van overlast", vertelt Jacco. Het groepje jongens bedacht een plan. In iedere stad en in veel dorpen zie je volgens hen tegenwoordig een voetbalkooi, een plek waar je veilig kunt spelen en die ook redelijk 'hufterproof' is. "Door deze nieuwe plek wordt het skatepleintje weer toegankelijker voor jonge kinderen."Er werd gezocht naar hulp om het plan vorm te geven. Jongerenwerk Gemeente Zundert had daar wel oren naar en besloot de jongens te helpen.

Sponsoren
Dat betekent echter niet dat álle hangjongeren naar het Berkenstraatje verhuizen, vertelt Thomas Frankhuijzen namens Jongerenwerk Gemeente Zundert. "In het verleden is er ook sprake geweest van overlast door hangjeugd op het voetbalveldje. Met de komst van de voetbalkooi proberen we dit zeker te voorkomen. Er komen geen overkappingen of banken waar jongeren kunnen chillen." De kosten van zo'n kooi? Ruim 60.000 euro. Een flinke smak geld dat Jongerenwerk en de zes jongens bijeen hopen te krijgen door sponsoring en giften. "We willen actief bedrijven uit het dorp benaderen die hun naam aan de voetbalkooi verbinden. Ook denken we na om door middel van goede doelen en acties geld op te halen. Het overige deel hopen we met subsidies binnen te krijgen."

Positief signaal
Volgens Frankhuijzen geeft dit initiatief ook een positief signaal over de wijk af. "Deze zes jongens zijn allemaal opgegroeid in de Berk. Allemaal hebben ze een andere achtergrond, maar juist door samen te werken hopen we de Playground te realiseren." Daarmee hoopt hij ook dat het negatieve imago van de wijk een keer plaatsmaakt voor goodwill. "Door middel van een handtekeningenactie kregen we al zeker honderd enthousiaste reacties. Het leeft hier zeker en van jong en oud krijgen we goede geluiden binnen." Of de Playground inderdaad werkelijkheid gaat worden is nog onzeker. Naast de zoektocht naar sponsors zal in de komende weken de Zundertse gemeenteraad zich over de plannen en een eventuele subsidiëring buigen. Wethouder Twan Zopfi reageerde in ieder geval al zeer positief op het plan, aldus Frankhuijzen.

BIJDRAGE GUUS ARNOUTS

Doneeractie

Geïnteresseerd in het plan van de jonge initiatiefnemers of wil je zelf een steentje bijdragen? Via Doneeractie.nl is de voortgang te zien voor Playground Zundert. Op het moment van schrijven is er nog geen 500 euro opgehaald. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief