Momenteel is het voormalige terrein van Brabant Chemie in gebruik als groenstrook. Er kan gewandeld en gerecreëerd worden. Ook kunnen er kleine evenementen worden gehouden. Buurtvereniging 't Pleintje fungeert als beheerder.
Momenteel is het voormalige terrein van Brabant Chemie in gebruik als groenstrook. Er kan gewandeld en gerecreëerd worden. Ook kunnen er kleine evenementen worden gehouden. Buurtvereniging 't Pleintje fungeert als beheerder. (Foto: Addo Sprangers)

Zundert koopt voormalig terrein Brabant Chemie

  Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Gemeente Zundert gaat over tot aanschaf van het voormalige terrein van Brabant Chemie in Rijsbergen. De gemeenteraad toonde zich afgelopen week positief over het voorstel hiertoe. Met de aankoop van de grond is een bedrag van 50.000 euro gemoeid.


De locatie is centraal gelegen in de kern Rijsbergen en heeft een omvang van 5.498 m2. Op het terrein aan de Sint Bavostraat in Rijsbergen was in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot 1980 de fabriek van Brabant Chemie gevestigd, waar bestrijdingsmiddelen werden gemaakt. Als gevolg van de bedrijfsactiviteiten en een bedrijfsbrand raakte de bodem verontreinigd geraakt met zware metalen, in het bijzonder arseen. Dat maakte dat ook het grondwater vervuild raakte. In 1990 is een onderzoek naar de saneringsvarianten uitgevoerd, wat resulteerde in een in 1992 opgesteld saneringsplan.

Bodemsanering

Sinds 1995 is gewerkt aan de sanering van de bodemverontreiniging op het vroegere bedrijfsterrein gewerkt. Die schoonmaakklus, bekostigd door het voormalige Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Zundert, is inmiddels afgerond. Beheer en eigendom van de grond zijn overgegaan van de Provincie naar het Rijk. De Gemeente Zundert heeft al in 2017 een verzoek ingediend bij het Rijksvastgoedbedrijf om deze gronden te kunnen aankopen. Voor het bedrag van 50.000 euro is die mogelijkheid er nu.

Aanvaardbaar

Een koopsom die door het Zundertse college als aanvaardbaar en verantwoord wordt omschreven. De aankoopwaarde kan volgens burgemeester en wethouders geheel toegekend worden aan het perceel grond langs de Bavostraat van circa 709 m2 groot. Daar geldt een gemengde bestemming, waardoor er ruimte is voor woningbouw en detailhandel in de toekomst. Dat laatste is echter niet op korte termijn aan de orde. Het college ziet de aankoop van het perceel langs de St. Bavostraat van circa 709 m2 als strategische aankoop en voor het overige deel als verwerving van openbaar groen om niet wat al die bestemming heeft.

Regie

De verwerving van het gehele perceel dient volgens het college eerst en vooral om de regie over de voormalige locatie van Brabant Chemie in eigen hand te houden. In de in 2011 vastgestelde Structuurvisie Rijsbergen werd de grond weliswaar nog opgenomen als ontwikkellocatie wonen en detailhandel, maar daar is voorlopig een streep door gezet aangezien een dergelijke ontwikkeling (vooralsnog) niet economisch uitvoerbaar is. Het overgrote gedeelte van het aan te kopen perceel heeft zoals gezegd de bestemming openbaar groen.

Convenant

Met de Provincie Noord-Brabant zijn ook afspraken gemaakt over een eindoplevering van de grond als openbaar groen. Momenteel is het voormalige terrein van Brabant Chemie in gebruik als groenstrook. Er kan gewandeld en gerecreëerd worden. Ook kunnen er kleine evenementen worden gehouden. De Provincie Noord-Brabant heeft financiële middelen beschikbaar gesteld aan de Gemeente Zundert om het terrein hiervoor in te richten. Verder heeft de Provincie Noord-Brabant het onderhoud voor drie jaar afgekocht. De Gemeente Zundert sloot in januari 2018 met de Rijsbergse buurtvereniging 't Pleintje reeds een convenant waarbij is afgesproken dat de buurt het terrein beheert als openbaar groen en kleinschalig evenemententerrein. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Krantenbezorger

Nieuwendijk Genderen Hank

verpleegkundige

weert

bezorger

rijsbergen

Elektro/onderhoudsmonteur

bergen op zoom

Raad van Commissarissen

Zundert - Rucphen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief