José Herijgers probeert elk jaar verschillende kunstvormen te laten zien tijdens Open Atelier Rijsbergen'
José Herijgers probeert elk jaar verschillende kunstvormen te laten zien tijdens Open Atelier Rijsbergen' (Foto: Addo Sprangers)

Kunst proeven tijdens Open Atelier Rijsbergen

  Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Kunstminnend Rijsbergen heeft weer een mooi weekendje voor de boeg. Onder de noemer Open Atelier Rijsbergen namelijk zetten lokale kunstenaars komende zaterdag en zondag hun deuren weer wijd open voor het publiek.


Het is alweer de zevende editie van het evenement dat om de twee jaar wordt gehouden. Grote kartrekkers zijn José Herijgers en Ellen Poppelaars van de Keramiekgroep Kreatief Centrum Rijsbergen. Het doel van Open Atelier Rijsbergen is even eenvoudig als helder: alles wat er in Rijsbergen te doen is op het gebied van kunst laten zien aan het publiek.

Organisatie

De in Rijsbergen opgegroeide en in Zundert woonachtige José Herijgers is als organisator al vanaf het allereerste begin betrokken geweest bij Open Atelier Rijsbergen. Als lid van de Keramiekgroep Kreatief Centrum Rijsbergen is ze bovendien zelf één van de deelnemers. "Het Kreatief Centrum bestaat al zeker veertig jaar, de Keramiekgroep al ruim 35 jaar. In twintig lessen werken we jaarlijks toe naar de expositie tijdens Open Atelier Rijsbergen."

Opdrachten

"Dat doen we onder leiding van de docenten Carla Schoenmakers en Anja Boot. Ieder jaar geven zij ons elk een opdracht. Dit jaar moesten we huizen én een plateau over natuur in keramiek uitwerken. Dat maakt dat je bezig bent met dingen die je zelf misschien niet zo snel zou maken. Het voorkomt dat je blijft hangen. Je wordt nu gedwongen om echt verschillend werk te maken. Daarnaast hebben we een vrije opdracht."

Wachtlijst

Met 21 personen zit de Keramiekgroep volgens José Herijgers vol. "Er is eigenlijk altijd een wachtlijst. Er volgen vaak aanmeldingen na Open Atelier Rijsbergen. Niet zelden zetten leden later de stap naar de kunstacademie. Het niveau ligt hoog. Beginners werken bij ons naast gevorderden. Dan leer je van elkaar. Daarnaast biedt de Keramiekgroep professionele en ervaren begeleiding."

Ontspannend

"Waarom ik specifiek voor keramiek heb gekozen? Ik vind het fijn om met klei bezig te zijn", vervolgt ze. "Het is heel ontspannend." José Herijgers wijst op de kast met daarin haar kunstwerken. "Ik heb een eigen expositieruimte in huis." Om er met een brede glimlach aan toe te voegen. "Het huis is er naar gebouwd, haha."

Disciplines

Dit jaar zijn er tien locaties (één deelnemer heeft op het laatste moment moeten afzeggen) waar bezoekers zich kunnen vergapen aan kunstwerken welke binnen verschillende disciplines zijn vervaardigd. Naast keramiek zijn er onder andere schilderijen, beelden, glas in lood en foto's te bewonderen. "We proberen elk jaar verschillende kunstvormen te laten zien", vertelt José Herijgers. "Het programma wordt ieder jaar weer tegen het licht gehouden. Kunstenaars worden ook gevráágd om te exposeren."

Buitengebied

Naast locaties in het dorp Rijsbergen zijn er ook de nodige locaties in het buitengebied, bijvoorbeeld in de buurtschappen Breedschot en Hazeldonk. "Er hangt dan ook een fietsroute vast aan Open Atelier Rijsbergen. Dat is inmiddels een soort traditie geworden."

Open Atelier Rijsbergen

Open Atelier Rijsbergen vindt plaats op zaterdag 13 april en zondag 14 april 2019 van 11.00 uur tot 17.00 uur. Er worden flyers verspreid en op elke locatie is de route beschikbaar, die zowel met de auto als met de fiets afgelegd kan worden. Wie de Open Atelierroute wil bezoeken, kan terecht bij De Koutershof aan de Koutershof 4, met werk van Fien Peeters en de Schildergroep Rijsbergen, en met keramiek van de Keramiekgroep Kreatief Centrum Rijsbergen waar Tonny van Beek te gast is. Verder doen mee Ria Lips (airbrush, kirigami en schilderijen) aan de Clausstraat 5, Theo Hendriks en Fotogroep Studio 91 (fotografie) aan de Watermanseweg 20, Liesbeth Struys (keramiek) aan de Fort Oranjestraat 4, Frans Ermens (schilderijen) aan het Slikstraatje 4, Monica Roeling (glas in lood en glasobjecten) aan de Hogestraat 30, Annie Graumans en Schildersgroep (schilderijen en beeldhouwwerk) aan de Breedschotsestraat 4, Anja Martens, Ciel van Baal en Marleen Vissers (schilderijen) aan de Breedschotsestraat 18-a, en Els Aerts (beeldhouwwerk) en Lucia Roks (schilderijen) aan de Bakkebrugstraat 5. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief