Foto: Addo Sprangers

Burgemeester zet levensreddende helden in het zonnetje

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT – Dankzij de alertheid van een drietal burgers, in combinatie met de inzet van een automatische externe defibrillator (AED), werd afgelopen maand het leven gered van een cafébezoeker die een hartstilstand kreeg. De drie helden, Vivian van Oers, Joëlle Huijbregts en Ronald Boudewijns, werden donderdagmiddag door burgemeester Leny Poppe-de Looff in het zonnetje gezet.


Op zaterdag 23 maart werd de reanimatie uitgevoerd bij café 't Zonneke in Zundert. Het 61-jarige slachtoffer was aan het darten en werd plotseling onwel. De dames Van Oers en Huijbregts begonnen ter plekke met reanimatie nadat het slachtoffer niet meer reageerde. Ronald Boudewijns, die in de Molenstraat met schilder werkzaamheden bezig was, kreeg via een app op zijn telefoon de noodoproep en het adres door, waarna hij zich naar het café aan de Achtmaalseweg spoedde. Hier kon hij middels de door de eigenaar van het café al gehaalde AED direct hulp verlenen. Met positief effect. Het gaat naar omstandigheden inmiddels goed met het slachtoffer.

Van levensbelang

"Een bijzondere prestatie en ook bijzonder dat mensen zo alert en beschikbaar zijn om hulp te verlenen", aldus de burgemeester. Als blijk van dank reikte de de drie redders bloemen uit. Ook de eveneens aanwezige wethouder Twan Zopfi had lovende woorden voor het drietal. De inzet van een AED - een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand - kan van levensbelang zijn en heeft zich ook deze keer weer bewezen, zo werd duidelijk. "Op verschillende plaatsen in de gemeente hangt een AED. Deze reanimatie heeft bewezen dat ze er niet voor niets hangen. Ik wil deze drie mensen zeer hartelijk danken dat zij er waren en tot deze actie zijn overgegaan," aldus burgemeester Leny Poppe-de Looff.

Stichting Zundert Hartveilig

De AED-apparaten worden deels door de gemeente en deels privaat gefinancierd. De coördinatie van de AED-apparaten wordt verzorgd door Stichting Zundert Hartveilig. "Hier doen we het allemaal voor", aldus oud-raadslid en bestuurslid Jan Koetsenruijter. "Stichting Zundert Hartveilig zorgt dat de AED's zoveel mogelijk voor iedereen bereikbaar zijn, geeft voorlichting en zorgt voor opleidingen. We zijn ontzettend blij met de goede afloop en de inzet". 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief