Duurzame energie vlakbij huis. Een kwart van de opbrengst van de windmolens in het A16-gebied komt ten goede aan de lokale gemeenschap.
Duurzame energie vlakbij huis. Een kwart van de opbrengst van de windmolens in het A16-gebied komt ten goede aan de lokale gemeenschap. Foto: Addo Sprangers

'Duurzaamheid moet plek krijgen in Zundertse samenleving'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Duurzaamheid moet een plek krijgen in de Zundertse samenleving. Dat is de kern van het maandag door wethouder Johan de Beer gepresenteerde position paper Duurzaamheid, waarin de Gemeente Zundert haar ambitie voor een duurzame en toekomstbestendige gemeente heeft vastgelegd.

Gemeente Zundert wil dat duurzaamheid binnen drie jaar een vanzelfsprekendheid is in het gemeentelijk beleid en in de samenwerking met medeoverheden, bedrijfsleven, verenigingsleven en inwoners. Duurzaamheid moet dan zogezegd verankerd zijn in de manier van denken en doen.

Vergezichten

Het tijdsbestek van drie jaar wordt door wethouder Johan de Beer als 'reëel' omschreven. "Duurzaamheid en klimaatverandering staan op de wereldagenda. Ook Nederland en Europa werken aan het Klimaatakkoord. Tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten zag je duidelijk dat het echt een 'hot item' is, vooral ook omdat veel mensen zich afvragen welke lasten er hiermee op ons afkomen. Als Gemeente Zundert hebben wij voor onze duurzaamheidsagenda de zeventien internationale doelstellingen van de Verenigde Naties omarmd: de Global Goals, welke op dit moment misschien nog heel ver weg en heel abstract lijken. Die vergezichten moeten lokaal landen en handen en voeten krijgen."

Voorbeeld

"Duurzaamheid is niet alleen iets van de overheid", vervolgt hij. "Het moet echt iets van ons allemaal worden en daarmee bedoel ik de Zundertse samenleving. We zitten in dat opzicht in een bijzondere uitgangspositie. Zundert is een actieve gemeente met veel gemeenschapszin en ondernemersgeest. Dat zit in ons DNA. We staan voor een enorme uitdaging, maar ik heb er alle vertrouwen in dat duurzaamheid straks geworteld is in ons doen, laten en werken." Hij noemt het door het Achtmaalse bedrijf HoCoSto geïntroduceerde warmteopslagsysteem in de grond van het terrein van VV Wernhout, waardoor de plaatselijke voetbaltrots als eerste voetbalclub van Nederland geheel gasloos kan draaien. Johan de Beer: "Met dit soort bedrijven in onze gemeenschap zijn we een voorbeeld voor heel Nederland. Ik wil het echt een gezicht geven. Duurzaamheid moet dicht bij de mensen staan. Het is niet alleen maar een speeltje van de overheid."

Afvalvermindering

De lokale duurzaamheidsagenda bevestigt volgens wethouder Johan de Beer alleen maar het belang dat aan het thema duurzaamheid wordt gehecht. Hetzelfde geldt voor zijn rol als wethouder duurzaamheid. "Een echte duurzaamheidsagenda en een duurzaamheidswethouder hebben we voorheen nooit echt gehad", weet hij. Desondanks staat duurzaamheid al langer hoog genoteerd op de agenda van de Gemeente Zundert. Denk alleen maar aan het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG), gericht op vermindering en hergebruik van huishoudelijk afval. Zundert geldt inmiddels als regionaal koploper als het gaat om het scheiden van afval. De hoeveelheid restafval is hier zelfs de laagste in de regio West-Brabant. Een ander voorbeeld is het project Wind A16, dat voorziet in de bouw van 28 windmolens aan weerszijden van de A16.

Duurzame energie

Het is de bedoeling dat er in ieder geval drie komen op het bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT), naast drie extra windmolens langs de A16. Breda heeft plannen om windmolens te plaatsen op de Zundertse grens bij zowel Hazeldonk als bij Galder, vlakbij het Rijsbergse Oekel. De windmolens, die naar verwachting eind 2020 operationeel zijn, leveren duurzame energie voor circa 75.000 huishoudens. Een kwart van de opbrengst van de windmolens in het A16-gebied komt ten goede aan de lokale gemeenschap. Hiermee worden projecten ondersteund die de lokale energietransitie bevorderen.

Regionaal Energieloket

'Last but not least' is er nog het Regionaal Energieloket waar burgers onafhankelijk advies kunnen inwinnen over de verduurzaming van hun woning. Het online loket helpt huiseigenaren om de juiste keuze te maken voor hun woning. Kun je beter starten met het isoleren van je vloer of juist met zonnepanelen? Hoe werkt een warmtepomp en welk bedrijf kan het uitvoeren? Allemaal vragen waar inwoners via www.regionaalenergieloket.nl/zundert antwoorden kunnen vinden. Tevens kunnen lokale ondernemers zich aanmelden om hun bedrijf in het bestand te laten opnemen. "In die zin is het vanuit de gedachte 'voor en door Zundert' ook een soort marktplaats", aldus wethouder Johan de Beer.

Verduurzamen

"Een mooie toekomst begint al heel dicht bij huis", besluit hij. "Daar kunnen mensen al het verschil maken door woningen te verduurzamen. We kregen echter van inwoners te horen dat zij behoefte hebben aan één goed overzicht van de vele maatregelingen en subsidies. Daarom hebben we besloten om ons aan te sluiten bij het digitale Energieloket. Mocht straks blijken dat er behoefte is aan een fysiek Energieloket, dan willen we dat serieus overwegen." Onder de recente bouwvergunningen voor bestaande woningen verlootte wethouder De Beer maandag een energieadviesgesprek ter waarde van 350 euro. Als winnaar is hierbij Arjan van Oorschot uit de bus gekomen. Laatstgenoemde krijgt een adviseur aan huis voor een adviesgesprek op maat voor de verduurzaming van zijn woning.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief