Afbeelding
Foto: Charles Luijten

Echtpaar Van den Brandt-Raats viert diamanten huwelijksfeest

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Een koppel dat al zestig jaar is getrouwd. Voor burgemeester Leny Poppe-de Looff is het een meer dan goede reden om op bezoek te gaan en het jubilerende echtpaar te feliciteren. Deze dinsdag zette ze Rinus van den Brandt en Jo Raats in de schijnwerpers.

Hoogstpersoonlijk toog ze naar De Risten om Rinus van den Brandt en Jo Raats thuis de hand te drukken en hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Het echte feest zat er toen overigens al op. Het glas werd namelijk eerder al geheven in de Zundertse Rustenburgstraat, bij een van de dochters die daar over een fraaie locatie beschikt.

Kaartje knippen

Rinus van den Brandt is een bakkerszoon uit Princenhage die daar op 10 september 1935 het levenslicht zag. Bij hem thuis waren ze met zijn achten. Rinus en was de jongste van de club. Na zijn militaire dienstplicht bij de aan- en afvoertroepen van het Nederlandse leger zou hij buschauffeur worden bij de B.B.A. Het aantal keren dat hij van Breda naar Wernhout op en neer reed heeft hij niet bijgehouden. Hij bediende onder andere de vele jaren bestaande lijn 115, dus heeft hij voor menig passagier de deur van zijn bus open moeten doen en zijn of haarkaartje moeten knippen. Na veertig jaar rijden met de bus vond Rinus het welletjes en nam hij afscheid van het vervoersbedrijf.

Ooievaar

Jo Raats komt uit Etten-Leur. Vader Siemon en moeder Janske hielden er een gemengd bedrijf op na. Het echtpaar liet de ooievaar vier keer overkomen. Op 23 oktober 1932 landde deze met Jo als baby in een rieten mandje op de schoorsteen van het ouderlijk huis op de hoek van de Klappenberg. Na haar schooltijd bij de nonnen en de huishoudschool ging Jo werken bij haar ouders in de tuinderij. Wat later zat zij als stikster achter de machine voor een schoenmakersbedrijf uit Dongen, dat in Etten een atelier had. Op haar twintigste ontmoette Jo de drie jaar jongere Rinus van den Brandt, om vijf jaar later met hem in het huwelijksbootje te stappen. Bij Jo thuis werd hierop het glas geheven en werd ook de inwendige mens verwend. Rinus en Jo, die sinds 1961 in Rijsbergen wonen, brachten vier kinderen ter wereld. Daarnaast hebben ze nog negen kleinkinderen. Over hun gezondheid hebben zij geen klagen. Beiden zijn ze nog heel vitaal. Jo zwemt en wandelt graag en Rinus rommelt in huis, werkt in de tuin en heeft een volière. Wat dat betreft komen ze de tijd allebei goed door.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief