De vrijwilligers van De Walm vormen één grote vriendengroep. FOTO DE WALM
De vrijwilligers van De Walm vormen één grote vriendengroep. FOTO DE WALM (Foto: De Walm)

De Walm is hét oldtimerfestival van Zundert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Voor de 14e keer op rij wordt op 24, 25 en 26 mei De Walm georganiseerd. Een oergezellig festival waar alle gemotoriseerde oldtimers welkom zijn. Heb je geen oldtimer maar wil je hier wel naar toe, ook dan ziet de organisatie je graag komen.


De Walm is een zeer laagdrempelig festival en inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere evenementen in de gemeente Zundert. Het wordt gehouden nabij café Stuivezand, aan de Aardgangstraat. Iedereen, met of zonder oldtimer, is van harte welkom. Er is voor jong en oud van alles te doen op het terrein. De toegang is gratis. Bezoekers die van ver komen, kunnen gratis kamperen op het terrein. Ze moeten dan wel hun eigen tentje of caravan meenemen.

Jongeren

Veertien jaar geleden is het festival ontstaan. Enkele veertigers vonden het leuk om oldtimers bij elkaar te brengen. Inmiddels is het een groot festival dat bezoekers trekt uit het hele land maar ook uit België en Duitsland. De veertigers, die nu vijftigers zijn, hebben inmiddels plaats gemaakt voor zo'n 40 jongeren met een passie voor oldtimers. Zij doen het grootste deel van het werk.

Defilé

Op vrijdagavond begint het festival. De bezoekers die van ver komen, druppelen dan binnen en zetten hun tentjes op. Op zaterdag en zondag loopt het terrein helemaal vol met oldtimers. Afhankelijk van het weer worden zo'n 6.500 bezoekers verwacht. Op beide dagen wordt een defilé met alle voertuigen gehouden en dan wordt over elke deelnemende oldtimer iets verteld. Verder zijn er diverse bandjes die in de festivaltent de avonduren vullen. Zo treden de jongerenband Faith, Van Brenghe en Rocktified op. Op het terrein kan men zich tevens tegoed doen aan heerlijke snacks en natuurlijk zal de biertap niet ontbreken.

Speelterrein

Ook is er op het terrein een speelterrein voor volwassen. "Want", zo vertellen de jongeren, "het verschil tussen jongens en mannen, is de prijs van het speelgoed. Op dit speelterrein kunnen de mannen lekker spelen met hun gemotoriseerde speelgoed". Ook vindt er nog een kofferbakverkoop van tweedehands spullen plaats.

Plakken

De Walm is oergezellig en de dagjesmensen blijven lang plakken. Het komt vaak voor dat bezoekers zich door familie of kennissen laten ophalen die vervolgens zelf ook weer blijven hangen. "Maar ondanks dat het bier niet ontbreekt, gaat veiligheid bij ons boven alles", melden de jongeren. "We spreken mensen dan ook aan die met teveel drank op achter het stuur zouden willen kruipen. Het is zelfs wel eens gebeurd dat we de autosleutels moesten afpakken. Gelukkig is dat een zeldzaamheid".

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor het festival beginnen vaak zo'n negen maanden van te voren. Dan wordt ook de grote tent al weer opgezet. Wekelijks komt de vaste groep bij elkaar en wordt er geklust. Er zijn verschillende subcommissies die deeltaken op zich hebben genomen. Bijvoorbeeld als het gaat om publiciteit en communicatie, vergunningen of het werven van sponsoren. "We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Samen vormen we een grote vriendengroep", aldus de jongeren. "Er zijn in de loop der jaren ook al meerdere koppeltjes ontstaan. Het wachten is nu op de eerste De Walm-baby".

BIJDRAGE HELEEN VERBURG

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief