Afbeelding
Foto: Saskia Roks

Verhuizing Zundertse jubel verdeelt corsoliefhebbers

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Corso Zundert ziet er dit jaar anders dan anders uit. Zoals afgelopen maand al aangekondigd zal de befaamde Zundertse jubel zich - vanwege de verhuizing van de hoofdtribune van de Markt naar het Oranjeplein - voor het eerst afspelen op een nieuwe locatie. Een beslissing die de corsogemeenschap heeft verdeeld in voor- en tegenstanders. Wie een tribuneplaats wil hebben, kan er echter niet te lang over nadenken. Komende zaterdag om 9.00 uur start namelijk de voorverkoop van de felbegeerde tribunekaarten.

Dit jaar op 1 september mag de winnaar van het Corso stoppen op het Oranjeplein en daar de prijs in ontvangst nemen. Voor het zover is, vinden er de komende maanden diverse aanpassingen aan het Oranjeplein plaats. De omwonenden zijn hierover tijdens twee bijeenkomsten geïnformeerd. Ook de raad van buurtschappen, waarin alle buurtschappen zijn vertegenwoordigd, heeft groen licht gegeven voor dit plan.Net als inmiddels het Zundertse college.

Groeien

Een belangrijke afweging om het jubelmoment te verplaatsen naar het Oranjeplein was de wens van de Stichting Bloemencorso Zundert om te kunnen groeien in het aantal zitplaatsen op het parcours en bij de prijsuitreiking, zo maakt woordvoerder Ad Boemaars duidelijk. "Het is voor ons van belang dat we met Corso Zundert kunnen groeien. Door de verhuizing naar het Oranjeplein kunnen we nu bijna duizend bezoekers meer laten genieten van de jubel."

Geld

Door te verkassen naar het Oranjeplein komt Stichting Bloemencorso Zundert bovendien tegemoet aan een belangrijke wens van de sponsoren. Ad Boemaars: "We kregen van sponsoren te horen: 'We steken hier allemaal een hoop geld in terwijl we niet eens het moment suprème kunnen meemaken'. En hoe je het ook draait of keert: dat geld is wel belangrijk om de kwaliteit van ons evenement op niveau te houden."

Onwetendheid

Dat het besluit van de stichting de corsoliefhebbers in twee kampen heeft verdeeld, is ook Ad Boemaars niet ontgaan. "De meningen zijn divers, dat weet ik. Al hebben we nauwelijks rechtstreeks reacties ontvangen. De discussie speelt zich vooral op de social media af. Als je iets verandert, heb je mensen die kritisch zijn. Dat mag ook en dat is ook niet erg. Maar die reacties komen ook deels voort uit onwetendheid en omdat mensen zich afvragen wat er precies gaat gebeuren. Dat de jubel naar het Oranjeplein verhuist, wil niet zeggen dat er op de rest van het parcours niets meer gebeurt. Of dat alles wat zich rondom de Markt afspeelt plotseling een tweederangs gebeuren wordt. Ook dáár zullen de buurtschappen en muziekkorpsen zich van hun beste kant moeten laten zien."

Tribuneplaatsen

Bovendien wordt met de wijziging volgens Ad Boemaars ook ingespeeld op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. "Vorig jaar hebben we vanwege de grote vraag naar kaarten extra tribuneplaatsen gecreëerd, onder andere aan de Burgemeester Manderslaan. Die hebben we allemaal verkocht. We proberen zoveel mogelijk bezoekers naar Corso Zundert te krijgen. Die moet je ook faciliteren. Mocht dat in de toekomst wenselijk zijn, dan hebben we zelfs de mogelijkheid om, verspreid langs de route, het aantal tribuneplaatsen uit te breiden van 6.000 naar 10.000."

Sleur

Op de Facebook-pagina van Corso Zundert regent het reacties van voor- en tegenstanders van het besluit om de jubel van de Markt naar het Oranjeplein te verplaatsen. "Tradities zijn er om doorbroken te worden", stelt Winny Kas. "Verandering op zijn tijd is goed voor mensen, anders wordt het zo'n sleur. Ik ben voor." In Linda Wouters heeft hij een duidelijke medestander. "Ik zie wel voordelen, hoor," schrijft ze. "De jubel vieren met nóg meer mensen! Hoe leuk is dat? En sneller bier voor de duwers na de prijsuitreiking." Ook Dirk Govaerts maakt duidelijk geen moeite te hebben met de nu doorgevoerde verandering. Hij wijst op de routewijziging die in 2016 werd doorgevoerd. "Rechtsaf bij de bank was ook 'not done' en wie klaagt daar nu nog over? Maakt mij geen ene fuck uit waar we mogen stoppen."

Commercie

Voor Chris van Hassel is het zo klaar als een klontje waarom de jubel de Markt moet verlaten. "Voor de sponsoren, dat is de enige werkelijke reden. De andere argumenten zijn erbij gezocht omdat enkel het sponsorargument mogelijk niet voldoende zou zijn om het jubelmoment te verkassen. Met deze verplaatsing wordt de winnaar ook zijn 'ererondje' ontnomen, van Markt tot veiling. Het corso is enkele jaren geleden al de commerciële weg ingeslagen." Ook Ton Schrauwen ten slotte maakt zijn ongenoegen kenbaar. "Bloemencorso Zundert rekent definitief af met een jarenlange traditie. De traditie legt het af tegen de commercie. Een mooie eretocht door de Molenstraat wordt het winnende buurtschap nu geheel onthouden. Wat een gemis."

Kaartverkoop

Op zaterdag 25 mei om 900 uur start de verkoop voor de tribunekaarten voor Corso Zundert. Corso Zundert vindt zoals gebruikelijk plaats op de eerste zondag in september. Kaarten voor tribuneplaatsen op zondag 1 september kunnen ook dit jaar op twee manieren gekocht worden: online via de website en aan de Corsobalie in het Corso Centrum Zundert aan de Industrieweg 3. Surf voor meer informatie naar www.corsozundert.nl/tickets.





Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief