Afbeelding
Foto: Gemeente Zundert

Inwoners gemeente Zundert nog niet massaal naar de stembus

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De inwoners van de gemeente Zundert zijn donderdagochtend nog niet erg warm gelopen voor de verkiezingen voor het Europese parlement. Het opkomstpercentage om 10.00 uur was 5,90%. Om 13.00 uur was dit 11,86%.

Stemgerechtigden zijn vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te gaan stemmen. Neem, naast uw stempas(sen), ook een geldig identiteitsbewijs. Voor de verkiezingen geldt dat dit identiteitsbewijs maximaal vijf jaar verlopen mag zijn. Als u zich niet kan identificeren, mag u niet stemmen.

In Achtmaal kan worden gestemd in het stembureau in 't Gouwe Hartaan de Van Den Berghstraat 2a. In Klein Zundert is het stembureau gevestigd in Levenslust aan de Klein Zundertseweg 60. Rijsbergen telt drie stembureaus. Deze hebben onderdak gevonden in de Bibliotheek aan de Koutershof 6, Dorpshuis Amarant aan het Leijakkerplein 3 en woonzorgcentrum Rijserf aan de Gommerstraat. Wie wil stemmen kan daarnaast terecht in het stemlokaal in Gemeenschapshuis Wierenbos aan de Diepstraat 12. Zundert ten slotte telt vijf stembureaus. Deze zijn te vinden in respectievelijk CultuurCentrum Zundert aan de Molenstraat 5, de St. Annaschool aan de Berkenlaan 156, Thebe aan de Beukenlaan 5, De Willaert aan de Burgemeester  Manderslaan 53 en Tenniscentrum De Leeuwerik aan Leeuwerikstraat 27. De stemlokalen zijn sinds 07.30 geopend. Er kan nog worden gestemd tot 21.00 uur.

Sinds 1979 vinden rechtstreekse verkiezingen plaats voor de leden van het Europees Parlement. Alleen bij de verkiezingen in 1979 en 1984 was de opkomst in Nederland hoger dan 50 procent. In 1999 was er een dieptepunt met een opkomst van net 30 procent.

Europees gezien vestigden de Europese parlementsverkiezingen van mei 2014 overigens een laagterecord wat betreft de opkomst. Van de kiezers in de Europese Unie kwam toen  42,54 procent opdagen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief