Foto: Addo Sprangers

Zundert, Etten-Leur en Breda maken zich sterk voor Van Gogh Nationaal Park

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De gemeenten Zundert, Breda en Etten-Leur zetten zich in om het Van Gogh Nationaal Park te realiseren. Johan de Beer, portefeuillehoder Vrijetijdseconomie van de gemeente Zundert, treedt namens de drie gemeenten toe tot de stuurgroep Van Gogh Nationaal Park in oprichting. Deze stuurgroep zet zich in om, via een aanvraag, de officiële status van 'Nationaal Park' (NP) te verkrijgen.


Tussen Zundert, Breda, Etten-Leur, Waalwijk, Tilburg, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Helmond en Nuenen liggen toonaangevende natuurgebieden, agrarische cultuurlandschappen, innovatieve economieën én de tastbare erfenis van Van Gogh. Naast zijn erfgoed, herkent Brabant zich in de waarden van Van Gogh: experimenteel en non-conformistisch, verbeeldingskracht, passie voor natuur en landschap, liefde voor het alledaagse en de ploeterende mens. Het Van Gogh Nationaal Park wordt door de initiatiefnemers gezien als een vliegwiel voor de verbindende Brabantse aanpak op het gebied van natuur, landschap, energie, klimaat, cultuur en regionale economie in relatie tot de grote ruimtelijke opgaven in Brabant.

Van Gogh-gemeenten

De stuurgroep maakt zich hard voor de officiële status van 'Nationaal Park' (NP) voor dit parkgebied. In deze stuurgroep zijn, in de persoon van Johan de Beer, nu ook Zundert, Breda, Etten-Leur vertegenwoordigd. "Een Nationaal Park met de naam Van Gogh Nationaal Park is een aansprekend, sterk merk. Het vertelt een internationaal onderscheidend en krachtig verhaal over één van de slimste regio's ter wereld. Van Gogh Nationaal Park levert een belangrijke kwaliteitsimpuls voor onze directe woon- en werkomgeving, zet Noord-Brabant toeristisch op de kaart en versterkt de economische positie van de regio. Als gemeenten met een bijzondere band met Van Gogh, willen wij ons vol inzetten om de status van Nationaal Park te verkrijgen. Dit doen we samen met betrokken gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en de provincie", aldus De Beer. Om de status van NP te verkrijgen, moet er in maart 2020 een aanvraag namens alle deelnemende partijen te worden ingediend bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

LandschapsTriënnale

In september 2020 is het Van Gogh Nationaal Park gastregio van het evenement Landschaps Triënnale 2020. De organisatie hoopt de status NP tijdens dit evenement te ontvangen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief