Bouwers Mathijs, Marie-Louise en Sven voor hun wagen Vervloekt.
Bouwers Mathijs, Marie-Louise en Sven voor hun wagen Vervloekt. Foto: Heleen Verburg

Buurtschap Klein-Zundertse Heikant wil graag van de Rode Lantaarn af

Door: Heleen Verburg Algemeen,Nieuws

KLEIN ZUNDERT - Nog enkele dagen en het Bloemencorso breekt los. Buurtschap Klein-Zundertse Heikant zint op revanche nadat het vorig jaar de Rode Lantaarn in ontvangst moest nemen. Deze lantaarn gaat namelijk van jaar tot jaar over op de buurtschap dat tijdens het corso de minste punten binnen haalt.

Mathijs Verdaasdonk, voorzitter van de buurtschap, zag het vorig jaar kort voor het corso al aankomen. "Als we onze wagen, Corsorkaan, vergeleken met die van andere buurtschappen, werd wel duidelijk dat we geen hoge ogen gingen gooien. En helaas, dat vermoeden werd bewaarheid: we werden laatste. Erg jammer maar niets aan te doen. We zijn dit jaar daarom des te meer gemotiveerd om er het beste uit te halen". Sven van Hoof, één van de bouwers, reageert laconiek: "Er moet er ook altijd één de laatste zijn. Maar wij konden tenminste nog meedoen. Buurtschap Schijf had eigenlijk veel meer pech want die wagen moest afhaken wegens technische problemen. Dat is pas echt zuur. Je hebt er dan maanden aan gewerkt en dan gebeurt dat". In 2016 had buurtschap Klein Zundert zelf de pech dat ze, vanwege de harde wind op de corsodag, moesten besluiten hun wagen niet te laten meerijden. Hij was dermate windgevoelig dat de veiligheid van de bezoekers niet gegarandeerd kon worden. “Dat deed wel even pijn”, aldus Sven, “Dan maar liever laatste worden, dan rijd je tenminste nog mee”. Mathijs vult weer aan: "Gelukkig hebben wij in het verleden regelmatig goede punten behaald. In 2014 eindigden we zelfs op de eerste plaats met Paardenkracht. Ook stonden we meerdere keren in de top 5 of zelfs de top 3. Dus wij mogen niet mopperen".

Vervloekt

Dit jaar zijn er vier nieuwe ontwerpers. En de titel van de wagen van dit jaar is Vervloekt, wat je het ergste doet vermoeden. Gelukkig valt dat best wel mee. Het verhaal achter deze titel gaat over een magiër die in een tempel in een verlaten moeras woont. Hij heerst over het moerasbos en heeft het vervloekt. “Gevolg daarvan is dat mensen die het bos betreden, er nooit meer uit komen". Aan het woord is bouwer Marie-Louise Mutsters. "Zij komen in de macht van de magiër en verworden tot schimmen. Ze kunnen het bos niet meer uit, ze dolen er levenslang rond". In de wagen zijn meerdere figuranten verwerkt. Zij zijn de gevangen bezoekers van het bos en daardoor volledig geïntegreerd in de bomen waardoor je ze in eerste instantie niet ziet. Naarmate de magiër de tempel en het moerasbos tot leven wekt, komen ze echter steeds meer in beweging . Ze proberen dan te ontsnappen maar dat zal ze niet lukken. De toverkracht van de magiër is te sterk.

Bouwschema

Het buurtschap ligt tijdens het interview iets achter op het bouwschema. Het bouw- en plakwerk is nog niet helemaal af. Mathijs vertelt: "we werken naast de dahlia's namelijk ook met dahlia's die we speciaal voorafgaand aan het corso, laten rotten. Immers, in een moeras vind je ook altijd rottende planten. Die dahlia's moeten we dus al vroeg op de wagen aanbrengen. Ook zullen we werken met verschroeide dahlia's en met alternatieve materialen. Daarom moeten we eerder klaar zijn met het bouwen dan gebruikelijk is".

Rode Lantaarn

Ergens in de vele jaren van corso traditie is het gebruik van de Rode Lantaarn ontstaan. Het is een soort wisseltrofee die jaarlijks aan de verliezende buurtschap overhandigd wordt door het buurtschap dat hem het jaar daarvoor gehad heeft. Sven vertelt: "De buurtschap moet, voordat ze de rode lantaarn weer doorgeeft, iets aan deze trofee toevoegen. Een kleinigheidje is al genoeg. Zo is de Rode Lantaarn ieder jaar weer ietsje anders". En dan grapt Sven nog: "Als je de lantaarn drie jaar op rij wint, mag je hem houden”. Het is duidelijk: de buurtschap rekent er op dat ze de lantaarn dit jaar weer door mogen geven. De vraag is alleen welk buurtschap dit jaar de ongelukkige zal zijn die de Rode Lantaarn in ontvangst mag nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief