Beeld van de herdenking op de Vloeiweide vorig jaar.
Beeld van de herdenking op de Vloeiweide vorig jaar. (Foto: Charles van Campenhout)

'Herdenking Vloeiweide-drama maakt verhaal tastbaar'

  Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - In Rijsbergen worden komende zondag de slachtoffers van de Duitse overval op de radiopost op de Vloeiweide tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurt met onder andere een eucharistieviering in de Sint Bavokerk en een Stille Tocht.


Op 4 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat het huis van boswachter Neefs, waar een geheime radiopost van het verzet was ondergebracht, op landgoed de Vloeiweide werd aangevallen door Duitse soldaten. Dat gebeurde na verraad. Het gevolg was een ware slachting. Vier gezinsleden van de familie Neefs (moeder en drie kinderen) en vijf verzetsstrijders kwamen om het leven. Een dag later werden op de Schietheide in het Mastbos nog eens acht verzetsstrijders gefusilleerd. De plek waar het drama van de Vloeiweide zich afspeelde wordt aangegeven met de opgemetselde fundering van het verwoeste woonhuis van boswachter Neefs.

Vrijheid

De herdenking van de zeventien slachtoffers komende zondag begint met een gezinsviering om 10.30 uur in de Sint Bavokerk. De belangrijkste gedachte achter de herdenking is dat de kinderen van nu, als volwassenen van de toekomst, het verhaal over de gebeurtenissen op de Vloeiweide horen om het later weer te kunnen doorgeven, zodat de herdenking nooit zal ophouden te bestaan. Leerlingen van groep 8 van de Sint Bavoschool dragen vrijdag, daags voor de herdenking, symbolisch de adoptie van het Vloeiweide-monument over aan die van groep 7. Aansluitend op de gezinsviering in de Sint Bavokerk zondag vertrekt om 12.00 uur vanaf Hellegatweg via de Sintelweg een Stille Tocht naar het monument. Hier vindt de herdenkingsceremonie plaats. Burgemeester Joyce Vermue hecht veel waarde aan de herdenking. "We dragen op deze manier een belangrijk stukje geschiedenis over van generatie op generatie. Het maakt het verhaal tastbaar en helpt om betekenis te geven vandaag de dag".

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES