Natalie Koeken poseert samen met haar oom Rinus van Bergen bij haar schilderij 'Nonkeltje II'.
Natalie Koeken poseert samen met haar oom Rinus van Bergen bij haar schilderij 'Nonkeltje II'. (Foto: collectie Natalie Koeken)

Zundertse kunstenares Natalie Koeken genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Spannende tijden voor Natalie Koeken uit Zundert. Ze is namelijk een van de vijftig genomineerden voor De Nederlandse Portretprijs welke op 3 november voor de tweede keer zal worden uitgereikt. Of ze nu wint of niet, voor Natalie is de nominatie alleen al een bijzondere prijs. "Voor mensen in het wereldje betekent het dat je als kunstenaar heel goed bezig bent".


De Nederlandse Portretprijs is een initiatief van de gelijknamige stichting die zich bezighoudt met het portret in de hedendaagse schilder-, teken- en beeldhouwkunst in Nederland. Het doel van de stichting is deze kunstvorm onder de aandacht te brengen en te stimuleren, onder meer via de organisatie van een periodieke portretwedstrijd.

Nonkeltje

Die wedstrijd leverde dit jaar meer dan 1.250 portretten op, ingestuurd door kunstenaars uit heel Nederland. Een jury van experts selecteerde vijftig werken welke voor De Nederlandse Portretprijs zijn geselecteerd. Alle vijftig werken worden momenteel tentoongesteld in Slot Zeist, waar zij nog tot en met 17 november zijn te bewonderen. Zo ook het door Natalie Koeken vervaardigde portret van haar oom Rinus van Bergen, dat de titel 'Nonkeltje II' heeft gekregen. Op het 90 bij 150 centimeter metende olieschilderij staat haar 'nonkeltje', zoals ze hem noemt, afgebeeld hoe je hem het vaakst aantreft: in zijn overall, op zijn klompen, tussen de koeien.

Dahlia

"Hij staat bekend om zijn grapjes en dat straalt hij op het schilderij ook uit met zijn pretoogjes", legt Natalie uit. "Ik geef graag een diepere laag aan een portret door een voorwerp toe te voegen dat iets over die persoon vertelt. In dit geval gaat het om de dahlia in de borstzak. Hij is namelijk niet alleen maar boer, maar ook actief in het Zundertse Bloemencorso waarbij hij de kisten dahlia's van het bloemenveld naar de tent van zijn buurtschap Klein Zundert vervoert met zijn tractor. Door de dahlia toe te voegen wil ik eigenlijk zeggen dat niemand maar één 'ding' is, maar vele lagen heeft als je maar goed genoeg kijkt".

Houtskooltekening

Het schilderij, gebaseerd op een houtskooltekening van haar oom dat ze eerder voor de Kunstroute Zundert maakte, is tegelijkertijd een ode aan de boer en het boerenleven. "Het beeld van boer en dier samen toont respect voor de boer en respect voor de koe, een thema dat nu toevallig ook nog heel actueel is", weet ze. "Daar mag best aandacht aan worden geschonken. Er heerst veel negativisme rond de boer".


Leven

Beroepshalve geeft Natalie onder andere workshops tekenen op basisscholen in de gemeente Halderberge. Als kunstenares werd ze opgeleid aan de IKO Academie in Hoogstraten, waar ze afstudeerde op het onderdeel Tekenkunst. "Het is een opleiding die op het klassieke en realistische tekenen is gericht. Op kunstacademies in Nederland is doorgaans meer aandacht voor een conceptuelere werkwijze. In mijn werk probeer ik vooral blikken te vangen. Pas als de ogen leven, gaat het schilderij leven. Dat zie je ook terug in 'Nonkeltje II', vind ik".

Toekomstmuziek

Een schilderij dat voorlopig nog wel in de - inmiddels al vaak door haar geportretteerde - familie zal blijven, verwacht ze. "Belangstellenden mogen altijd bieden, al denk ik dat ik het schilderij zelf houd. Ik vind het moeilijk om los te laten". Voor degenen die geraakt zijn door haar werk is er echter hoop. Natalie: "Het lijkt me en mooi project om verder uit te breiden. In mijn achterhoofd heb ik het idee om verschillende soorten boeren te portretteren, al is dat nog een beetje toekomstmuziek".

Stemmen

Bezoekers aan de expositie kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Een zevenkoppige jury beoordeelt de werken nogmaals, waarna op 3 november de Nederlandse Portretprijs 2019 wordt uitgereikt. Surf voor meer informatie naar www.portretprijs.nl


DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES