Foto: Charles van Campenhout

Gemeente Zundert is met vernieuwd Raadhuis klaar voor de toekomst

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De komende dagen worden nog haastig de laatste puntjes op de i gezet, maar komende maandag is het dan toch zover en zal het gerenoveerde gemeentehuis in Zundert zijn deuren weer openen.


Al wordt er voortaan over Raadhuis gesproken, zo maakt gemeentesecretaris Guus Broos duidelijk. "Een bewuste keuze. Hier het bestuurlijke hart van de organisatie".  Al zal ook het publiek er straks kind aan huis zijn, want alle loketten zijn in het vernieuwde pand ondergebracht. Alle persoonlijke contacten vinden dan ook in het Raadhuis plaats. Aan transparante loketten en, zo nodig, in meer privacy biedende spreekkamers.

Vaarwel

Het zogeheten back-office wordt ondergebracht in het huidige gebouw van de Rabobank, waartoe de Gemeente Zundert een verdieping heeft gehuurd. Het pand aan de Bredaseweg wordt vaarwel gezegd. Wat hier precies mee gaat gebeuren is nog niet bekend. "Wellicht krijgt het een nieuwe tijdelijke functie", weet wethouder Johan de Beer. "Als we het willen behouden, moet er veel geld in gestopt worden. Dat wil de raad niet. Wel heeft zij een voorkeur voor open ruimte op die plek. Het is dus niet ondenkbeeldig dat er straks gaat worden gesloopt".

Raadzaal

Blikvanger in het gerenoveerde gebouw is de transparante raadzaal op de eerste verdieping, voor de bezoeker in de hal prominent in beeld. In het tapijt van de raadzaal zijnde gemeentegrenzen uitgebeeld, met hierin verwerkt de namen van de verschillende dorpskernen. Het nieuwe Raadhuis telt 65 flexplekken voor de medewerkers van de gemeente, met speciale plekken waar kan worden vergaderd en getelefoneerd. Slechts wethouders, burgemeester, en gemeentesecretaris beschikken nog over een eigen werkruimte. Die van burgemeester en gemeentesecretaris bevinden zich nog in het 'monumentale' gedeelte van het pand, waar ook de Trouwzaal niet aan verandering onderhevig is geweest.

Duurzaamheid

Bij de renovatie is vooral duurzaamheid de leidraad geweest. Dat heeft zich onder meer vertaald in een geïsoleerd dak, het aanbrengen van zonnepanelen, led-verlichting, duurzame noodverlichting, automatische zonneweringen en het gebruik van onderhoudsarme materialen. Het interieur kenmerkt zich verder in frisse paarse en groene kleuren, niet toevallig ook de bepalende kleuren in de onlangs geïntroduceerde nieuwe huisstijl van de Gemeente Zundert.

Budget

Wethouder Johan de Beer is meer tevreden met het gegeven dat de hele operatie keurig binnen het verstrekte krediet van 2,7 miljoen euro is gebleven. "Bij elk groot project kom je onverwachte zaken tegen. Het weghalen van asbest op de oude dakplaten kostte iets meer dan voorzien, maar dat heeft niet geleid tot een overschrijving van het beschikbare budget".

Raadsvergadering

Komende maandag is het Raadhuis aan de Markt 1 dus weer open. Alleen het loket Burgerzaken is die dag nog gesloten in verband met de verhuizing. Dinsdag vindt in de nieuwe raadzaal de eerste raadsvergadering plaats, met als thema de begroting. Die is voor het publiek live te volgen in de zaal zelf. Bij grote drukte kan er ook worden meegekeken in de hal van het Raadhuis via beeldschermen. Op vrijdag 15 november vindt er een in het Raadhuis een zogeheten Ondernemersontbijt voor lokale ondernemers plaats. Op zaterdag 16 november is het Raadhuis het toneel van de Dag van de Inwoner.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>