Foto: Addo Sprangers
FOTOALBUM

Enorme ravage na plofkraak in Molenstraat in Zundert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Brokstukken die tot ver in de straat verspreid liggen, tientallen gesneuvelde ruiten en veel schade aan omliggende panden. De kracht van de explosies die gepaard gingen met het opblazen van de pinautomaat van ABN Amro aan de Molenstraat in Zundert in de nacht van dinsdag op woensdag, is overal duidelijk zichtbaar.


In een straal van zo'n vijftig meter rond de plek van de pinautomaat, nu niet meer dan een gapend gat, zijn beschadigingen waarneembaar. Vooral het direct aangrenzende pand van Cafetaria Eethuis Jochems is zwaar beschadigd. Ook de pastorie van de Heilige Trudokerk, schuin tegenover de pinautomaat, heeft het met ruim twintig gesprongen ruiten zwaar moeten ontgelden.

Verontwaardiging

Terwijl eenheden van de politie onderzoek verrichten, wordt her en der glas opgeveegd. Bewoners en ondernemers nemen de gebeurtenissen door. De verontwaardiging is groot.  "Het is weer goed raak", zo klinkt het. Marty van de Wouw, eigenaar van broodjes- en vlaaienzaak Wouw! Da's Lekker vertelt hoe hij rond 03.00 uur wakker werd van de eerste knal, gevold door een tweede knal niet veel later. "Het waren echt heel harde knallen. Het was wel duidelijk dat dit geen gewoon vuurwerk was".

Wegwezen

Die inschatting maakte ook buurman Gert-Jan Paulussen meteen. De eigenaar van Capri Kappers, als CDA-raadslid ook actief in de gemeenteraad, wist naar eigen zeggen meteen dat het om een plofkraak ging. "Ik heb daar inmiddels wel een bepaalde antenne voor ontwikkeld. Ik werd wakker door een verschrikkelijk harde knal, gevolgd door een tweede knal zo'n twintig seconden later, en heb meteen het alarmnummer gebeld. Een buurman verderop heeft twee mannen gezien. Ze zijn na de explosies nog een paar minuten bij de pinautomaat bezig geweest, totdat één van hen zei: 'En nou moeten we wegwezen'. Daarna zijn ze weggerend en via het steegje tussen Dirck III en sigarenspeciaalzaak Arnouts-van Hees verdwenen".

Verdwijnen

De aangerichte schade is één ding, de mogelijke verdere gevolgen een tweede. "Het is niet ondenkbeeldig  dat de pinautomaat nu gaat verdwijnen", vreest Gert-Jan Paulussen. "Voor een dorpje als Zundert natuurlijk verschrikkelijk, zeker omdat de huidige pinautomaat zich op zo'n mooi centraal punt bevindt".

Opgevangen

Verschillende omwonenden moesten hun huizen verlaten. Ze zijn opgevangen bij restaurant Proeftijd bij Will & Co verderop in de straat. Ook burgemeester Joyce Vermue kwam poolshoogte nemen. Zij sprak met de bewoners die hun woningen moesten verlaten. "Die zijn vooral heel erg geschrokken", vertelt ze. Burgemeester Joyce Vermue wacht nu eerst de resultaten van het politieonderzoek af. Wel kondigt zij aan in ieder geval in gesprek te gaan met de bank. "De pinautomaat is een belangrijke voorziening voor Zundert. Het mag echter niet tot onveilige situaties leiden. Daar zal, samen met de ondernemers, naar moeten worden gekeken". De brandweer en Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen onderzoek bij de vernielde pinautomaat. Er zouden videobeelden van de vluchtende daders beschikbaar zijn.

Doelwit

De pinautomaat aan de Molenstraat is al vaker doelwit geweest van plofkrakers. In juni van dit jaar nog probeerden twee mannen de pinautomaat bij het filiaal van ABN Amro op te blazen. Die poging liep toen uit op een mislukking. Het tweetal vluchtte op een bromfiets, daarbij een aan de pinautomaat bevestigd explosief achterlatend. Ze lieten een explosief achter. Ook in juni moesten omwonenden hun huizen verlaten. Medewerkers van de EOD onderzochten het explosief, waarna dit met behulp van een robot werd verwijderd. Het explosief werd vervolgens aan de Wildertsedijk in Zundert tot ontploffing gebracht.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>