Alcoholvrij proosten op het nieuwe jaar
Foto: Charles van Campenhout

Alcoholvrij proosten op het nieuwe jaar

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Proosten op het nieuwe jaar. Ook tijdens de openbare nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Zundert is het sinds jaar en dag gebruik. Dit jaar werd er in het Raadhuis, zoals het vorig jaar grondig opgeknapte gemeentehuis tegenwoordig door het leven gaat, echter een extra element aan toegevoegd. Als symbool voor verantwoord alcoholgebruik kregen bezoekers bij binnenkomst namelijk een alcoholvrij aperitief aangeboden.


Dat laatste is niet zonder reden, zo maakt burgemeester Joyce Vermue in haar nieuwjaarstoespraak duidelijk. "U hebt het allemaal afgelopen jaar kunnen lezen in de media: de Zundertse jeugd drinkt meer dan jeugdigen in andere gemeenten. Maar dit bericht zal niet nieuw voor u zijn geweest. Ik hoorde het in mijn rondgang en kennismaking met onze gemeente al regelmatig. Zowel jong als oud bracht het soms met 'trots' bij mij ter sprake. Een vorm van trots die mij dan wel weer verbaast".

Onverantwoord drankgebruik

Vanzelfsprekendheden die er van oudsher zijn over het gebruik van alcohol en de wijze waarop deze worden overdragen op nieuwe generaties, de jeugd, mogen volgens de burgemeester dan ook zeker tegen het licht worden gehouden. "Alcohol schenken aan jongeren onder de 18 is niet alleen strafbaar", stelt ze. "Onverantwoord drankgebruik op jonge leeftijd is ook zeer schadelijk voor de ontwikkeling. Dit vraagt om bewustwording en gedragsverandering van alle partijen. 'Geniet, maar drink met mate', een veelgehoord credo, inmiddels een decennium terug. Als gemeente zetten we actief in op voorlichting over verantwoord uitgaan, samenwerking met horecaondernemers en gaan we actief controleren op alcoholgebruik onder jongeren". Om vervolgens onomwonden duidelijk te maken dat de Gemeente Zundert hierbij ook ouders, verenigingsleven, onderwijs en ondernemers nodig heeft. "Ik nodig u uit samen met ons deze handschoen op te pakken!"

Ondermijnende criminaliteit

Er passeren uiteraard nog veel meer onderwerpen de revue in deze eerste nieuwjaarstoespraak van burgemeester Joyce Vermue, na een half jaar het ambt te hebben vervuld. Ze spreekt zelf van 'een half jaar met vele indrukken en mooie ervaringen', maar schroomt niet om in haar toespraak ook het thema ondermijnende criminaliteit naar voren te halen. Ze wijst op de twee actieve kwekerijen, een drogerij en een stekkerij die donderdag in de Molenstraat werden aangetroffen in een vervolgactie op de een dag eerder gevonden kilo's hennep in een auto tijdens een verkeerscontrole. Het resultaat van de intensieve samenwerking in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit, zo maakt burgemeester Joyce Vermue duidelijk. "Hierbij werken wijkagenten, handhavers en ambtenaren openbare orde en veiligheid intensief samen. Ondermijnende criminaliteit kunnen we en zullen we nooit tolereren".

Positieve zaken

Vooruitblikkend voeren echter vooral positieve zaken de boventoon. Zo wijst de burgemeester haar toehoorders erop dat, in navolging van het hernieuwde Raadhuis, binnenkort ook de nieuwe brandweerkazerne en ambulancepost worden geopend. Daarnaast memoreert ze het Vaandelfeest en brengt ze de heruitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout' in maart van dit jaar onder de aandacht. "Natuurlijk herdenken we óók in 2020 75 jaar bevrijding, met april als maand van de vrijheid", zegt ze."En dit is nog maar een greep uit hetgeen ons in 2020 te wachten staat".

Kracht

Met de opmerking dat er veel is om trots op te zijn in Zundert, slaat ze een bruggetje naar het filmpje waarin Wim van de Donk, de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, zijn nieuwjaarswens uitspreekt.' Zundert staat voor de kracht van Brabant', zo luidt de kern van zijn betoog. Woorden die burgemeester Joyce Vermue naar eigen zeggen alleen maar kan onderschrijven. "Zundert laat lef en koers zien door hard te werken aan de bestuursopdrachten die in 2018 zijn vastgesteld. Zo zetten we bijvoorbeeld concrete stappen op het gebied van onderwijshuisvesting en een vitaal buitengebied. Samenspel met alle betrokkenen is hierin een belangrijke factor voor succes".

Zoektocht

Ze wijst hierbij op het cruciale belang van een goede dialoog om te komen tot besluiten waar de gemeenschap achter staat. "Het is een ontdekkingstocht die je met elkaar aangaat", aldus burgemeester Joyce Vermue. "Een zoektocht naar de juiste stappen, waarbij niet alle informatie op voorhand beschikbaar is. Je leert bij elke stap die je zet. Vaak doe je een stap vooruit, soms kies je een ander pad dat beter werkt. Een zoektocht die je met elkaar en met overtuiging in een positief resultaat aangaat". Als voorbeeld noemt ze de pilot Vitaal Buitengebied, waarbij partners als dorpsraden, ondernemersverenigingen en overheden samenwerken aan de toekomst van het buitengebied.

Eigenzinnig

In haar toespraak staat de burgemeester ook even stil bij de woorden die één van de wethouders sprak tijdens haar installatie: 'Zundert is ook een gemeente waar iedereen overal specialist in is en ook overal verstand van heeft'. "Na mijn eerste half jaar kan ik u zeggen dat ik dit volledig herken", zegt ze. "Het is een houding die misschien wat 'eigenzinnig' kan overkomen maar ook leidt tot een ongelofelijk grote organisatiekracht. Als gemeente willen we op een coöperatieve manier samen werken aan verbeteringen. Maar soms kan het zo zijn dat u als inwoner denkt: 'Dat kan ik beter!' Daar waar u als inwoner ervan overtuigd bent het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen dan de gemeente, geven we u vanaf komend jaar graag deze kans". Om met een filmpje over de Huiskamer van Achtmaal beeldend te maken dat niet alleen grote initiatieven maar juist ook om kleine tastbare ideeën meer dan welkom zijn.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>