Gemeente Zundert omarmt Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Foto: Gemeente Zundert

Gemeente Zundert omarmt Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Wethouder Johan de Beer heeft maandag namens de Gemeente Zundert het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend. Dit deed hij samen met vele andere bestuurders tijdens de in Den Haag gehouden conferentie Circulaire Economie. Het manifest houdt in dat de gemeente producten en diensten duurzaam en maatschappelijk verantwoord inkoopt. Dit moet bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie.


De deelname aan het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen houdt in dat de Gemeente Zundert bij het doen van inkopen niet alleen let op de aankoopprijs van producten of diensten, ook let zij op de effecten van de inkoop op milieu- en sociale aspecten.

Actieplan

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen helpt de gemeente en andere overheden om duurzaamheidsambities te realiseren, zoals de overgang naar een circulaire economie en een toekomstbestendig energie- en klimaatbeleid. In het Position Paper Duurzaamheid gaf de Gemeente Zundert reeds aan om aan de slag te willen met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Hier maakt zij nu werk van. Later dit jaar volgt er een actieplan waarin de Gemeente Zundert haar focus bepaalt, één van de voorwaarden om deel te nemen aan het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

Proef

Bij wijze van proef gaat de Gemeente Zundert al aan de slag met een aantal projecten. Bij de uitvraag wordt dan bekeken welke aspecten van duurzaamheid mee kunnen worden genomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er eisen worden gesteld aan het recyclen van afval bij projecten die voor de gemeente uitgevoerd worden door derden.

Stimuleren

Het programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil decentrale overheden in Nederland stimuleren om producten, diensten en werken op maatschappelijk verantwoorde wijze in te kopen. Ruim 150 partijen ondertekenden al het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Ze willen bij hun inkoopbeleid duurzame en innovatieve producten en diensten ontwikkelen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>