Logo internetbode.nl/zundert

De Veldstraat kijkt vooruit en gaat voor ‘Troep’

ZUNDERT – Afgelopen jaar eindigde in een desillusie voor buurtschap Veldstraat. Na een heel mooi bouwjaar, mocht hun creatie niet door de Zundertse straten rijden. Maar daarover is nu lang genoeg gediscussieerd en getreurd, de Veldstraters zijn niet zomaar uit het veld te slaan en zijn inmiddels al weer druk bezig met de corsowagen van 2017: ‘Troep’.


De ontwerpers van buurtschap Veldstraat hadden dit jaar twee ideeën ingezonden. Uit de totaal negen inzendingen werd het ontwerp ‘Troep’, gekozen door het bestuur. Matti en Vivi van Aert zijn broer en zus en samen met hun achterban; Jos, Sofie en Barry zijn zij momenteel druk bezig om de maquette vorm te geven.

Presenteren “Wij hebben ons idee aan het bestuur gepresenteerd middels een filmpje wat de sfeer van de wagen heel goed weergeeft. De creatie ‘Troep’ stelt een leger voor met oorlogsvoertuigen. Het vooraanzicht moet dreigend en donker zijn, daar ontstaat een bepaalde verwachting van de kijker. Maar middels het kleurgebruik, beweging, muziek en figuratie zal het verwachte plaatje van het publiek niet meer kloppen. En dat is nu juist de bedoeling”, leggen Vivi en Matti enthousiast uit.

Buurtgenoten Het is een goede gewoonte om zo vlug mogelijk de buurtgenoten op de hoogte te brengen van het gekozen ontwerp. Dit hebben we gedaan door een inloopochtend te organiseren. Het idee is goed ontvangen. Vooral over de figuratie zijn de mannelijke buurtleden enthousiast. Ze kunnen op de dag zelf dan echt aan de optocht deelnemen, vertelt Vivi. “Wanneer de andere Veldstraters ook enthousiast met aanvullende ideeën komen, weet je dat het goed komt. Dan heb je straks in mei een fijne club fanatiekelingen naast je staan”, weet Matti.

Maquette maken “Omdat we dit jaar met figuranten werken is het noodzakelijk dat de verhoudingen realistisch zijn”, legt Vivi uit. Dus heeft zij uitgezocht wat de afmetingen zijn van bijvoorbeeld een pantserwagen. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan het legervoertuigmuseum te Soest. Allemaal nodig om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de verschillende onderdelen van ‘Troep’. Vivi: “We beginnen met een grondplaat van 45 cm bij 190 cm, dan kun je met een schaal van 1: 10 werken want de maximale afmeting van de wagen is vier en een halve meter bij negentien meter. We trekken lijnen op de grondplaat en diezelfde lijnen krijten we straks in de tent ook op de grond. Het ‘hart’ van de wagen bevindt zich op de nullijn, van daar uit meten we alles en zodoende weten we waar alles precies moet komen.”

Roofmate Roofmate is een isolatiemateriaal dat de maquettebouwers van de Veldstraat gebruiken in de basis. Er overheen komt wit papier welke voorzien wordt van een kleurtje latex. De MAP (maandag avond ploeg) houdt in de gaten of de constructie en de bewegingen straks uitvoerbaar zijn. In de tent wordt de maquette nagebouwd maar dan tien keer uitvergroot. “Wij werken echt vanuit de maquette. Het ding wordt in de tent vaak erbij gepakt, het moet dus wel tegen een stootje kunnen”, legt Matti uit.

Vivi en Matti van Aert werken aan hun maquette ‘Troep’. BIJDRAGE EN FOTO SASKIA ROKS<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Verkoopster

Schijf-Roosendaal-Etten-Leur

Hovenier

Etten-Leur

Procesoperator(s) en onderhoudsmonteur

Erp en de Rips

Interieurverzorgster

Bergen op Zoom

Collega bij de voor en afmontage

Nistelrode

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief