Afbeelding

Eerste Kwekerijenloop in Zundert komt er aan

Algemeen

ZUNDERT - De Van Goghloop Zundert organiseert, samen met de West-Brabantse Triathlon Vereniging (WBTV) en Treeport Zundert, op zondag 29 januari de Kwekerijenloop. Tijdens dit sportieve evenement kunnen boomkwekerijen eens van een andere kant bekeken worden.

Bij zijn boomkwekerij aan de Vagevuurstraat geeft David Bömer, bestuurslid Van Goghloop en sinds kort manager Treeport, een voorproefje van de Kwekerijenloop. “Straks moet je bijvoorbeeld langs pallets slalommen, een stukje door de loods en dan weer over de onverharde paden naar de tunnel. En ondertussen zie je bomen, hagen, zaai- en plantbedden of containervelden. Alle soorten boomkwekerijen komen aan bod tijdens deze op trailruns geïnspireerde loop.”

Obstakelrun “De Van Goghloop bestaat tien jaar in 2017”, legt Ina Gommers, secretaris Van Goghloop, uit. “We zochten een nieuwe impuls. De stratenloop in juni blijft onze hoofdactiviteit, maar een leuke nevenactiviteit is goed voor de betrokkenheid.” David vervolgt: “Trailruns of obstakelruns zijn populair momenteel. Als boomkweker en fanatiek sporter dacht ik dat het gaaf zou zijn om zo’n loop in onze business te houden. Na wat polsen bij collega-boomkwekers bleek dat zij zo’n evenement zagen zitten. Toen was het snel beklonken.” Ada Aernouts, secretaris van de WBTV, knikt enthousiast mee.

Samen “Toeval of niet, maar de avond dat wij met de thriathlonvereniging hadden besloten om een trailrun te organiseren, las ik het bericht van de Van Goghloop Zundert over hun Kwekerijenloop. Ik heb hen direct gebeld of we het samen op konden pakken.” Mooier kan het niet, vinden Ada, David en Ina. “Een samenwerking tussen twee sportorganisaties en Treeport als maatschappelijk organisatie, waarmee we ook nog eens een bijzonder en economisch belangrijk stuk Zundert op de kaart zetten.” Dat is ook precies de reden dat de organisatie een financiële handdruk kreeg van het Platform Recreatie en Toerisme (PRET) Zundert.

Laagdrempelig Het evenement is geschikt voor jong en oud, zo leggen de enthousiaste sporters uit. Maar omdat de routes vooral over onverharde paden gaan, zijn deze niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. Ina: “Er zijn twee rondes, een van 7,5 en een van 3,5 kilometer. Aan een klein stukje openbare weg ontkomen we niet, maar verder gaat de route over bospad, weiland en kwekerijpaden. Daar kun je rennend overheen of wandelend, je kunt de routes combineren of twee keer een rondje lopen. Als je om twaalf uur maar weer terug bent.” Ada vult aan: “De obstakels die je op de route tegenkomt, kun je altijd omzeilen. Het gaat vooral om het plezier, niet om de prestatie. En natuurlijk om de unieke route.” BIJDRAGE MIEKE VAN MEER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief