Afbeelding

Er zit muziek in buurtschap Raamberg

Algemeen

ZUNDERT - Bloemencorso 2015 was nog maar een week voorbij of Yuri Dils was al weer volop aan het tekenen voor de volgende dahliaparade. Zo gebeurde het dat de Raamberg al in oktober 2015, als eerste, het ontwerp voor corso 2016 bekend maakte. Op bouwplaats ‘Jutteren’ werken ze aan ‘Orgel…’ van Yuri Dils.

“Wat ik met orgels heb? Helemaal niets”. Yuri Dils zegt het stellig. Toch toont de maquette overduidelijk een orgel en laat de benaming van de wagen evenmin iets te raden over. Of heeft hij een bedoeling met de puntjes achter de titel?

Orgelmuziek “Ik liep al langer rond met het idee van figuranten die een corsowagen als instrument bespelen”, legt Yuri uit. Door het Van Gogh-corso moest dat concept even in de ijskast. Vlak daarna kwam het er als vanzelf weer uit.” Zijn ontwerp lijkt een kerkorgel, compleet met klassieke beelden. Maar dat is gezichtsbedrog. Zo bestaat de onderkant van het instrument uit moderne apparatuur als versterkers, boxen en kabels. In de orgelpijpen verwerken ze 600 meter led-strips, waardoor het een equalizer wordt: op de muziek lichten de orgelpijpen op. Het middendeel van het orgel stijgt zelfs op de bastonen op. Achter het orgel nemen twee muzikanten plaats die ‘vol op het orgel gaan’. Eén daarvan is de ontwerper zelf. “Dat wilde ik ooit eens meemaken. Figureren op een door mijzelf ontworpen wagen.” Ook werkt Yuri hard mee aan het produceren van de ‘orgelmuziek’. “Het begint klassiek, maar daar blijft het niet bij”, waarschuwt hij lachend. “Zie het als een performance-act, waarbij het publiek getuige is van een speciaal concert. Eigenlijk schuilt er in mij een podiumdier.”

Yogamatjes “De tekening was zo klaar. Maar die maquette was een heuse worsteling”, bekent Yuri. “In 3D bleken sommige dingen heel anders uit te pakken dan op papier. Twee volle werkweken heb ik aan de maquette besteed. Ik snij niet zomaar zo’n beeld uit een stuk tempex. Dat is niet mijn kwaliteit. Ik werk meer opbouwend en verzamel allerlei spullen die ik denk te kunnen gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld de plooien van de bustes gemaakt van yogamatjes.” Dit corsojaar is een jubileum voor de ontwerper: zijn tiende corsowagen. Na drie ontwerpen voor De Berk en vijf voor Poteind, is dit zijn tweede ontwerp voor buurtschap Raamberg. “Vorig jaar hadden we een heel goed bouwjaar. De organisatie en de manier van werken bij Raamberg zit goed. Net als de wil om bij te leren. Daarom gaan we ons dit jaar meer richten op vormgeving.” Daar vervult Dils zelf een belangrijke rol in. Aan een groepje van zes enthousiaste buurtgenoten geeft hij een cursus vormgeving. “Het zou mooi zijn als een aantal daarvan het goed in de vingers krijgt. Dan zit er nog meer muziek in buurtschap Raamberg.” BIJDRAGE MIEKE VAN MEER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief