Afbeelding

Boekspot van start in Wernhout

Algemeen

WERNHOUT – Inwoners van Wernhout hebben een nieuwe plek om boeken te lezen en lenen. De vestiging van bibliotheek VANnU is nog maar net leeggeruimd, of het nieuwe Boekspot heeft zijn deuren al geopend. Kees Broekhuis en Marion Voeten, bestuurslid en beheerder van gemeenschapshuis Wierenbos, zijn trots op het spoedige verloop. “De omschakeling was eigenlijk in een ruime week geregeld. Daar zijn we erg blij mee, het is zonde als het dorp geen bibliotheek heeft.”

Het bestuur van gemeenschapshuis Wierenbos weet wel van aanpakken. Op 1 mei sloot de vestiging van bibliotheek VANnU in het dorp. Amper een week later opende het nieuwe Boekspot zijn deuren. Bij de ruilbibliotheek kunnen mensen gratis boeken lenen, zolang ze zelf ook weer een boek terugzetten. Boekspots schieten als paddenstoelen uit de grond in Nederland. Het populaire initiatief is een groot succes en een passende oplossing voor de sluiting van veel bibliotheekvestigingen. Ook in de gesloten vestigingen van bibliotheek VANnU in Achtmaal en Zundert komen ruilbibliotheken.

Collectie In het Boekspot zijn momenteel zeshonderd boeken te vinden. “We hopen uit te kunnen breiden naar duizend. Dat zou mooi zijn. Dan zijn de planken helemaal vol”, legt Kees Broekhuis uit. De boeken die voorheen in de vestiging van bibliotheek VANnU stonden zijn voor het grootste deel overgegaan naar de vestiging in Rijsbergen. De huidige collectie komt met name vanuit het bestuur. Mensen worden dus opgeroepen om overtollige boeken te doneren aan het initiatief. “We richten ons met name op romans, maar we hebben ook boeken over tuinieren, geschiedenis, kookboeken en atlassen.” Ook kinderboeken zijn een onderdeel van de collectie die het Boekspot aanbiedt.

Donaties Naast donaties van inwoners van Wernhout kon het initiatief ook op steun vanuit andere partijen rekenen. Zo heeft bibliotheek VANnU promotiemateriaal geleverd en mocht het Wierenbos de oude boekenplanken aan de muur houden. “Dat was enorm fijn en scheelde ons veel werk”, stelt Broekhuis. Ook is er door een andere partij een mooie, ruime tafel met stoelen gedoneerd. “Het is fijn om te zien dat mensen ons een warm hart toedragen.”

Wierenbos Gemeenschapshuis Wierenbos is al ruim 25 jaar van vaste waarde voor de Wernhoutse samenleving. Marion Voeten vertelt over de diverse activiteiten die de stichting organiseert: “Er wordt hier op vaste middagen gebiljart, gesjoeld, gekaart en er is een gymclub voor bejaarden. Ook hebben we in samenwerking met de Katholieke bond van Ouderen van Wernhout bridgelessen gegeven. Vanaf maandagmiddag 30 mei starten we met een vaste bridgemiddag.” Daarnaast biedt het Wierenbos ruimtes aan voor verenigingen en verhuurt het gemeenschapshuis een deel van het gebouw aan de kinderopvang. Ook worden grote festiviteiten zoals Koningsdag bij het gemeenschapshuis gehouden. “Eigenlijk is gewoon iedereen welkom, dat is het allerbelangrijkste voor ons. Iedereen mag een kop koffie komen doen”. BIJDRAGE HANNEKE MARCELIS

Boekspot Het Boekspot in gemeenschapshuis Wierenbos is geopend van maandag tot en met donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Een abonnement is niet nodig. Boeken mogen gratis geleend worden, mits de lener er een boek van zichzelf voor in de plek zet. Contact opnemen met het Wierenbos kan telefonisch via (076) 5974929.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief