Afbeelding

‘Krachtstroom’ wijkt af van de trend in corsoland

Algemeen

WERNHOUT - Buurtschap De Lent koos dit jaar voor een ontwerper van buiten Zundert. Gezienus Bruining uit het Overijsselse St. Jansklooster is blij dat hij in Zundert mee mag doen. “Het is toch het allergrootste corso”. En hij is blij dat De Lent het avontuur met hem aandurft. “Precies waar ik op hoopte. Dit buurtschap schuwt het experiment niet.”

“Het is zeker twee uur rijden met de auto”, zegt Gezienus op de vraag hoe ver St. Jansklooster van Zundert ligt. Grinnikend: “Maar aangezien ik geen rijbewijs heb en met het openbaar vervoer reis, doe ik er vierenhalf uur over.” Dat een ontwerper niet van hetzelfde buurtschap is, daar kijken we niet meer van op. Maar een ontwerper die aan de andere kant van het land woont? “Met de mensen van De Lent maak ik goede afspraken over wanneer ik wel en niet in Zundert ben. De laatste weken bivakkeer ik vast ergens in een tentje”.

Buiten gebaande paden Met het ontwerp ‘Krachtstroom’ wil Gezienus de grenzen opzoeken. “Ik wil onderzoeken wat je uit het corso kunt halen en treed daarom buiten de gebaande paden. Kijk maar naar de winnende wagens van de afgelopen jaren in Zundert, Lichtenvoorde en St. Jansklooster. Allemaal één groot beeld met enkele bewegende elementen. Stuk voor stuk mooie wagens. Maar ik wilde iets afwijkends.” ‘Krachtstroom’ verbeeldt elektriciteitsmasten in de vorm van menselijke figuren die kabels trekken. “Het is een hele open constructie. Je kunt vanaf ieder punt door de wagen kijken. Door die openheid kan ik ook zeven figuren maken en toch niet het maximale aantal bloemen overschrijden.” De maquette last Gezienus helemaal. “Ik leerde dat je om een bepaald materiaal na te bootsen, je het best dat materiaal kunt gebruiken. De maquette wordt behoorlijk groot, wel vijf meter lang. Dat doe ik bewust, zodat de buurt goed kan doorwerken ook als ik er niet met mijn neus bovenop sta. Nee, gelukkig hoeft de maquette niet met het openbaar vervoer naar Zundert. Deze wordt met een busje opgehaald.”

Paplepel Een corsofanaat noemt Gezienus zichzelf. “Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn oudere broers en zus zijn actief in het corso.” Bruining studeerde vorig jaar af aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten. “Met het corso als afstudeeronderwerp”. Hij verdient zijn brood als illustrator en ontwierp al vaker corsowagens. Voor het corso in zijn woonplaats, maar ook voor het corso in Vollenhove. “De grootte van het evenement en de kwaliteit van alle deelnemers maakt het Zunderts corso anders. Ik verwacht dat er qua handen en budget in Zundert meer mogelijk is. Vorig jaar schreef ik me voor het eerst met een ontwerp in. Helaas viel de keuze toen niet op mij. Dit jaar ben ik er wel bij en daar heb ik enorm veel zin in.” BIJDRAGE MIEKE VAN MEER / FOTO BUURTSCHAP DE LENT



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief