Afbeelding

Zundert maakt werk van breedband

Algemeen

ZUNDERT - Als het aan wethouder Johan de Beer (foto) ligt, beschikt heel de gemeente Zundert over niet al te lange tijd over een goede internetverbinding. “We willen daarbij de regierol pakken en vraag en aanbod samenbrengen.”

Drie jaar geleden al sprak hij de ambitie uit om overal in de gemeente internet te hebben, ‘tot in de haarvaten van de samenleving’. Dat moment komt volgens Johan de Beer steeds dichterbij. “Wat vandaag nog onmogelijk is, is morgen wèl mogelijk,” zo schetst hij de steeds sneller voortschrijdende mogelijkheden der techniek.

Broodnodig Een goede internetverbinding voor iedereen is volgens de wethouder niet alleen goed haalbaar, maar ook broodnodig. “Zundert heeft nog een aantal zogenaamde ‘witte vlekken’ op de kaart. Zo’n 150 adressen, verdeeld over een vijftiental clusters, zijn momenteel nog aangewezen op internet via een telefoonverbinding. Dat is echt niet meer van deze tijd. Alle particulieren en bedrijven, zoals boomkwekerijen en melkveehouderijen, moeten kunnen beschikken over een goede en duurzame internetverbinding. Er moeten dan ook zo snel mogelijk goede glasvezelaansluitingen komen. Dergelijke voorzieningen zijn zelfs van invloed op de woningwaarde. Tot en met 2018 gaan we breedband dan ook in onze gemeente uitrollen.”

Leefbaarheid De aanpak van de zogenaamde ‘witte vlekken’ is mede te danken aan het Breedbandfonds, onderdeel van de Brabantse Ontwikkel Maatschappij (BOM). Het fonds stelt een lening van 35 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in alle buitengebieden van Brabant. Met het realiseren van breedband in haar buitengebied sluit Zundert aan op de digitale agenda van de provincie Noord-Brabant, die stelt dat de beschikbaarheid van breedband belangrijk is voor de economische groei en werkgelegenheid en een wezenlijke bijdrage levert aan een leefbaar en vitaal platteland. En dat is nog maar één onderdeel, vindt wethouder Johan de Beer. “Ook op het gebied van zorg zie je een dringende behoefte aan een goede internetverbinding. Via het beeldscherm breng je mogelijk ook een stukje zorg de huiskamer in. Bovendien kan een goede internetverbinding bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen.”

Flexibel Wethouder Johan de Beer ziet bij de realisatie van de in de gemeente Zundert gewenste glasvezelaansluitingen een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente zelf. “Wij willen de regisseur zijn tussen vraag en aanbod. Dat betekent niet dat we de markt willen overnemen. Er is ook geen zak met geld beschikbaar om dat te doen. Wel willen we partijen bij elkaar brengen en de bestaande marktwerking stimuleren. Dat past ook in de denkwijze van de gemeente Zundert als regiegemeente. Een volledig uitgestippelde route is er niet. De techniek is immers voortdurend in beweging. Dat vraagt om flexibel zijn en meegaan in die bewegingen.”

Regio De gemeente Zundert is overigens niet de enige gemeente die het glasvezelnetwerk gaat aanpakken. Ook Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht gaan aan de slag met het verder uitrollen van breedband. Eind 2018 moeten ook alle woningen en bedrijven in het buitengebied daar de beschikking kunnen hebben over een glasvezelverbinding.FOTO SANDRAGRAFIE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief