Afbeelding

Buurtschap Raamberg herschept ‘Stemmingsexpressie’

Algemeen

ZUNDERT - In 2003 werd Buurtschap De Berk samen met ontwerpers Yuri Dils, Hans Hereijgers en Mark Hereijgers vierde met ‘Stemmingsexpressie’, een creatie van kale en volle bloesembomen. Toen stond het Zunderts bloemencorso evenals dit jaar in het teken van de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh. Dit jaar brengt de inmiddels 29-jarige Yuri een remake van deze wagen bij Buurtschap Raamberg.

De kale en volle bomen staan symbool voor de stemmingswisselingen waaraan Van Gogh leed. De stemmingen van de schilder sloegen met regelmaat om. Daarin passen ook de wisselende seizoenen. Verder maakte Van Gogh ook vaak kunstwerken waarin bomen een prominente plek opeisten. Dils heeft de kale en bloeiende bomen uit 2003 in een nieuw jasje gestoken, dit keer in een abstracte stijl.

Vlakken In totaal maakt Buurtschap Raamberg twee wagens met bomen die geheel uit grote vlakken bestaan. Het eerste deel van ‘Stemmingexpressie’ bestaat uit zwarte en paarse kleuren. Die staan symbool voor de depressieve periodes waaraan Van Gogh leed. De tweede wagen is juist gehuld in witte en zuurstokroze tinten. “Dat is een bewuste keuze, want daarmee kom je dicht bij de bloesembomen. Roze contrasteert ook goed met zwart en paars. Op zo’n manier krijg je een sterk beeld. De donkere boom is naar binnen gekeerd en de lichte boom juist naar buiten”, vertelt Yuri. De bomen op de wagen hebben dezelfde vorm, maar staan in spiegelbeeld naast elkaar. Hoewel de twee onderstellen al klaarstaan, worden de wagens niet gelijktijdig opgebouwd. Dat geldt wel voor de vlakken, omdat die precies dezelfde maten hebben. De wagens komen symmetrisch tegenover elkaar te staan.

Lichtshow Vincent van Gogh had een herkenbare stijl. Yuri heeft die vertaald naar strakke patronen in ‘Stemmingsexpressie’. In de donkere vlakken lopen rechte lijnen en in de lichte vlakken staan juist cirkelvormige uitbundige lijnen centraal. Het meest bijzondere aan de wagen wordt de lichtshow die Buurtschap Raamberg opvoert. “Het belooft een totale beleving te worden”, geeft Yuri aan. Met led-verlichting gaan op de donkere wagen bliksemschichten af. De lichte vlakken krijgen juist felroze lampjes. Op dit moment werken de leden van het buurtschap volop aan het op maat maken van honderden strookjes led die straks allemaal op de wagens worden geplakt. In ‘Stemmingsexpressie’ gaan duizend kratten dahlia’s. Herschepping De afgelopen jaren ontwierp Yuri voor Buurtschap Poteind. De kiescommissie van Poteind koos dit keer bij de open inschrijving voor een ander ontwerp. Dat bracht Yuri ertoe om zijn schepping onder de aandacht te brengen van andere buurtschappen. Buurtschap Raamberg hapte onmiddellijk toe waardoor Yuri snel onder de pannen was. Volgens hem is het geen bezwaar om van een oude wagen een nieuwe creatie te maken: “Ik denk dat veel ontwerpers juist wel eens nadenken over hoe ze een ontwerp anders zouden maken. Dat breng ik in nu in praktijk. De bomen vormden een sterk contrast en dat wilde ik graag opnieuw maken.” Het bevalt Yuri meer dan goed bij Buurtschap Raamberg: “Het is een gehele gestructureerde buurt waar alles een vaste plek heeft. Het is ook een heel gezond buurtschap dat het verdient om een top-10-plek te halen. Dat is lang geleden, maar daar zou ik graag mijn steentje aan bijdragen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief