Logo internetbode.nl/zundert

Rijsbergse vlag wappert op de flanken Alpe d’Huez


RIJSBERGEN - Groep Rijsbergse tourliefhebbers gaan voor de zoveelste maal naar de Nederlandse berg tijdens de Ronde van Frankrijk.

De 13,2 kilometer lange beklimming van Alpe d'Huez in de Franse Alpen begint in het dorpje Bourg 'd Oisans. Na het nemen van 21 bochten is men boven. Voor de 27e keer wordt de col tijdens de tour zaterdag 25 juli beklommen, waarvan al verschillende jaren een flinke groep Rijsbergse wielerfans getuige is. Die gaat dit jaar opnieuw. Ze vertoeven nagenoeg midden in het 1860 meter hoog gelegen dorp waar Nederlandse tourrenners hun triomf vierden. Het wordt vanwege deze wielerhistorie wel de Nederlandse berg genoemd.. "Al jaren achtereen hangt daar ook de Rijsbergse gemeentevlag zo groot als een 2 persoon beddenlaken uit die ze telkens van Charles Luijten mogen lenen. De inwoners van Alpe D'Huez weten zo langzamerhand niet beter. Wanneer ze de vlag zie,n zeggen de bakker en slager dan ook: "Ze zijn er weer die van Rijsbergen", zegt Nico Mathijssen van de groep die zaterdag 18 juli al richting de Franse Alpen vertrekt waar ze een volle week blijft.

Allen dragen ze voor de 1e keer een wit t-shirt voorzien van een eigen logo. Dit beeldt een renner uit op de racefiets waarin de rood-groene Rijsbergse vlag duidelijk opvalt. " Dat trekken we wel alle dagen met trots aan",, zegt Hans Vloedgraven één van de grote regelaars van de trip ernaar toe. De 1e keer werd er nog in tenten gekampeerd, maar dit is al even verleden tijd. Op de top van de berg wordt nu een compleet ingerichte grote villa gehuurd, steeds dezelfde. Het uit 16 personen bestaand gezelschap heeft enkelen onder zich die voortreffelijk kunnen koken, zoals Eric Mathijssen.

Alvorens 's avonds tussen de lakens te kruipen wordt de huishoudelijke pot gezamenlijk aangevuld. Fietsen gaan mee, de berg die ook een stukje Rijsbergse grond is geworden wordt daarmee bedwongen. Men gaat ook naar enkele andere gemakkelijk te bereiken plaatsen waar aankomsten van etappes zijn. Nog twee 2 andere Rijsbergenaren die in buurt zijn komen hun dorpsgenoten opzoeken, wanneer de grote dag van zaterdag 25 juli aanbreekt. Wanneer het Wilhelmus op Alpe D' Huez niet klinkt, is daar nog altijd het eigen volkslied te horen 'Rijsbergen mijn dorpje aan de Belgische grens'.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief